Wethouder Van der Haar: ‘Korting 5% op subsidies moet doorgaan’

Meppel - Wethouder Jaap van der Haar acht de generieke 5% korting op gemeentelijke subsidies voor 2020 noodzakelijk gezien de financiële positie van Meppel. Dit zei hij vrijdag in reactie op de algemene beschouwingen van de Perspectiefnota 2020-2023.

De gehele oppositie (SP, PvdA, CDA, ChristenUnie en Groen Links) had graag gezien dat de opgenomen generieke korting op subsidies in 2020 geschrapt zou worden. Uit eerder onderzoek zou al gebleken zijn dat voor de kaasschaafmethode in Meppel geen plek meer is. ‘Bezuinigingen kunnen alleen worden opgelegd als deze weloverwogen worden gemaakt’, meenden de fracties.

Dekking

Dekking voor het schrappen van de subsidies in 2020 kan volgens hen gehaald worden uit een deel van de verkoop van vastgoed. ‘Zo koop je in feite een jaar, waardoor we volgend jaar een zorgvuldige, kwalitatieve afweging kunnen maken om subsidiekortingen door te voeren’, zei Xander Topma (SP).

Jaap van der Haar acht de tijd onvoldoende om nog vóór de begroting van 2020 een inhoudelijke afweging te kunnen maken waardoor er wellicht al volgend jaar onderscheid zou kunnen worden gemaakt in de hoogte van de bezuinigingen voor verenigingen en instanties.

Voor de tweede 5% korting, zoals de bezuinigingen op gemeentelijke subsidies in de Perspectiefnota zijn opgebouwd, kan dan later wél een inhoudelijke afweging worden gemaakt.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!