Blue Devils slaat aanval op koppositie af

Meppel - Na afloop van de 6-2 thuiszege op directe concurrent Robur’58 2 uit Apeldoorn zitten de honkballers van Blue Devils in een cirkel op het gras. Iedereen mag zijn zegje doen. In koor weerklinkt dat er een prima partij is gespeeld, waardoor de Meppelers hun koppositie hebben verstevigd in de vierde klasse.

Zijn het trouwens alleen maar heren? Nee, want de 17-jarige Tara Tiems maakt sinds vorig weekend óók deel uit van het eerste Meppeler honkbalteam. ‘Ik ben te oud voor de aspiranten (de leeftijdscategorie van 12 tot 16 jaar, ER) en Blue Devils heeft geen juniorenteam. Op dinsdagavond trainde ik al mee en mij werd gevraagd of ik de rest van het honkbalseizoen wilde meespelen. Dat wilde ik wel’, stelt de jonge Meppelse, die vorig week tegen Blue Hawks uit Zwolle debuteerde.

Blijven proberen

Haar inbreng in de topper tegen Robur 2 is deze zondag echter miniem. Ze gaat met twee keer drie slag uit. In het veld speelt ze geen rol. Van alle kanten - tijdens het duel en ook na afloop - krijgt ze te horen ‘dat ze gewoon moet blijven proberen.’ Tara: ‘Ja, het gaat bij de senioren wel een stukje harder. Dat zie ik als een kleine uitdaging, voor de rest valt het wel mee, moet ik zeggen. Ik vind het tot nu toe erg leuk.”

De bedoeling is dat Tara Tiems dit seizoen afmaakt in het eerste honkbalteam en daarna weer in de junioren gaat spelen. ‘We krijgen komend jaar weer een juniorenteam’, legt Rosann Borgmeier uit. Zij is bij de Meppeler honk- en softbalvereniging onder meer verantwoordelijk voor de jeugd. ‘Dit seizoen hebben we twee aspirantenteams, een met Blue Hawks gecombineerd vrouwensoftbalteam en een eerste herenteam. We zijn een kleine vereniging met zo’n 120 leden, van wie een aantal niet-spelend. Vorig jaar honkbalden we met het eerste team nog in de landelijke eerste klasse. Dan speel je wedstrijden van negen innings. Dat is lang, daar heb jij eigenlijk een grote selectie voor nodig en dat hadden we niet. Daarom zijn we nu bewust ingedeeld in de vierde klasse, want daar speel je op tijd. Oftewel: maximaal twee uur.’

Overduidelijk

Blue Devils heeft sportief gezien weleens betere tijden gekend. De Meppelers komen deze zondag echter geen moment in de problemen tegen de enige concurrent om het kampioenschap. Robur’58 en Blue Devils stonden tot dit treffen qua verliespunten gezamenlijk bovenaan, maar hoewel de Meppelers het eerste onderlinge duel met 7-2 hadden verloren in Apeldoorn, is de 6-2 zege in deze return overduidelijk.

Het is sowieso de vraag of de Meppeler ploeg veel te zoeken heeft in deze vierde klasse. Zo werd twee weken geleden met maar liefst 30-0 gewonnen van Animals, dat blijkbaar als een mak lammetje over het veld dartelde. Ook uitslagen van 23-2 en 12-2 vielen in dit honkbalseizoen al te noteren.

Eigen jeugd

Toch is het uitkomen op een lager niveau een bewuste keuze van de club, legt Borgmeier uit. ‘Gedurende een aantal jaren speelden we in de landelijke eerste klasse. Dat was een erg hoog niveau. Spelers kwamen toen overal vandaan, uit Zwolle, Drachten en nog verder weg. Gevolg was dat onze eigen jeugd nauwelijks een kans kreeg in het eerste team. Dat is nu wel anders. Er staat nu een team dat bijna alleen uit Meppelers bestaat. En het mooie is ook dat een aantal jongens dat gestopt was, of dat elders was gaan studeren of honkballen, nu weer is teruggekeerd. Ze zijn hartstikke fanatiek en op deze manier kan de jeugd ook nog eens doorgroeien. Dat vinden we als vereniging heel erg belangrijk.’