Dennis van der Horst is de rapste

Rouveen - Dennis van der Horst heeft donderdagavond de zevende editie van de Wielerronde van Rouveen op zijn naam geschreven. De wielrenner uit Hasselt was de snelste van een kopgroep van zeven. Koen Verweij won de sprint van het peloton en eindigde als achtste.

In Rouveen weerklonk donderdagavond om 18.15 uur het startschot voor de verschillende jeugdcategorieën. Als eersten waren de C-renners aan de beurt, direct daarna gevolgd door de D- en de E-jeugd. Die laatste groep (de allerjongste wielrennertjes) legde twee rondjes af, de D’s reden er vier, terwijl de C’s na een halfuur hun laatste ronde in gingen.

Bij de E’s wist een Staphorster het goud voor zich op te eisen. Jaylinn Brakke (lid van WV Noordwesthoek, die deze koers samen met WTC Staphorst-Rouveen houdt) drukte zijn fiets als eerste over de finish. Bij de C’s ging de zege naar Bastiaan de Groot uit Zwolle.

Senioren

Daarna was het de beurt aan de senioren. Om 19.00 uur vertrok eerst de A-categorie, een minuut later gevolgd door de renners van de B-categorie. Net als in voorgaande jaren stond ook nu een sterk deelnemersveld aan de start, met een mix van lokale en regionale toppers. Bekende namen als Van der Horst, oud-Olympisch kampioen Gerard van der Velde en schaatstopper Koen Verweij ontbraken ook dit jaar niet.

Bij de A-categorie gingen algauw drie renners op avontuur: naast Kevin van der Horst waren dat Gerard Haasjes uit Staphorst en Simon Broekhuis uit Zwolle. Lang schommelde hun voorsprong tussen zo’n twintig en dertig seconden.

Ondertussen was het sprinten geblazen bij de B-categorie, waarbij niemand zich uit de wurggreep van het peloton had kunnen ontworstelen. Dick Kinket uit Hattem bleek uiteindelijk de snelste in de massasprint. Jeroen Klock uit Kampen en Peter de Weert uit Staphorst moesten genoegen nemen met respectievelijk het zilver en het brons.

Hazenpad

Niet lang daarna werd het moedige drietal in de A-categorie opgeslokt door het peloton. Rustiger werd het daardoor overigens niet, want precies op dat moment kozen zeven renners het hazenpad, onder wie mannen als Wilbert Broekhuizen van BEAT Cycling Club, Werner Vos van WV Noordwesthoek en Dennis van der Horst van het Metec-TKH Continental Cyclingteam.

Dit bleek een beslissende ontsnapping, temeer omdat het zevental prima samenwerkte in de resterende kilometers. De zeven sprintten om de winst, een sprint die al vroeg werd aangetrokken door Broekhuizen. Tegen het geweld van Dennis van der Horst was hij evenwel niet bestand. De 21-jarige renner uit Hasselt was met overmacht de sterkste, vóór Broekhuizen en Heini Koornberg uit Zwolle.

Harold Engels keek namens de organisatie na afloop terug op een geslaagd evenement. ‘Geen valpartijen, prima weer, veel publiek en mooie winnaars’, zo vatte hij deze avond treffend samen. ‘Volgend jaar komt er zéker een achtste editie.’