Beginnend kunstschilder Jan kan er wat van

Staphorst - In Museum Staphorst hangt vanaf nu werk van de Rouveense kunstschilder Jan de Witte.

Sinds zijn pensionering is De Witte (71) gaan schilderen. Hij werkt met olieverf. Stillevens, landschappen en portretten. Vooral de stillevens wekken verbazing en verwondering.

De schilderijen vertellen allemaal een verhaal. Sommige zijn daarbij gericht op het leven in Staphorst. Andere zijn stillevens die laten zien hoe voorwerpen door een bepaalde lichtinval opeens gaan schitteren en samen met andere voorwerpen een compositie vormen. Jan speelt als het ware met het licht, zoals ook de oude meesters deden.

Sommige stillevens lijken wel foto's. Je zou de Bijbel zo van het doek pakken, de tinnen karaf valt bijna uit de lijst op de grond. Jan, die nog maar vijf jaar schildert, blijft bescheiden. 'Ik ben natuurlijk geen kunstenaar, maar een amateur die een leuke hobby heeft gevonden.’

Pensioen

De Witte die lang op een architectenbureau werkte, besloot na zijn pensioen te gaan schilderen. Het leek een leuke hobby, het kriebelde. Technisch tekenen aan gebouwen, dat kon hij wel, nu wilde Jan proberen of hij ook mooie, kunstzinnige dingen op het doek kon krijgen. Hij volgde lessen bij Ar Partout in Deventer, de Academie voor Realistische Schilderkunst. Als je iets goed wilt doen, moet je ook de techniek kennen, zo redeneerde Jan.

Vooral voor zijn stillevens bleek de Rouvenver een groot talent te hebben. Minutieus brengt hij met zijn penseeltjes de accenten aan op plekken die nodig zijn. De hersenen raken soms danig in de war. Je zou die fles zo pakken, maar hij is toch echt nep, gemaakt van verf, op het doek gezet door Jan.

De werken hangen in het restaurantgedeelte dat gratis toegankelijk is. De Schilderijen zijn ook te koop.