Anouk gaat op droomreis

Havelte - Het avontuur lonkt voor Anouk Zonneveld. De 14-jarige inwoonster van Havelte maakt eind januari volgend jaar een vijf weken durende Masterskip-reis in het Caribisch gebied. Om de dure zeilreis te kunnen betalen, verkoopt Anouk nu natuurlijke zonnebrandcrème.

Anouk Zonneveld werd enkele maanden geleden door moeder Ragnild gewezen op de mogelijkheid om met zeilboot de Wylde Swan een Masterskip-reis te maken. Een reis speciaal bedoeld voor havo 4 en vwo 4 en 5-scholieren. Toen ze zich in de reis verdiepte en de beelden zag, was ze meteen verkocht. Dit was een unieke kans die ze niet mocht laten lopen. Vijf weken elke dag leren en varen in één van de mooiste delen van de wereld. ‘Je bezoekt zes landen en doet daar ook excursies. Dit gaat een onvergetelijke ervaring worden’, zo verwacht de inwoonster van Havelte.

De uitgebreide motivatiebrief die Anouk schreef, overtuigde de directie van scholengemeenschap Stad & Esch om Anouk die overgaat naar 4 gymnasium vijf weken bijzonder verlof te verlenen. ‘Dat was best nog wel even spannend, maar gelukkig is het gelukt. Overigens wel op voorwaarde dat mijn cijfers goed zijn. Maar ik krijg op de boot elke ochtend gewoon les en ik heb ook huiswerk. Daarnaast leer je goed samenwerken. Erg belangrijk, want je moet het samen doen. Je kunt niet zomaar even van de boot stappen. Ik denk verder dat de reis ook goed is voor mijn persoonlijke ontwikkeling.’ Verheugen doet ze zich nu al op het bezoek aan een onbewoond eiland. Niet raar voor iemand die wekelijks aan de buis gekluisterd is tijdens de uitzendingen van Expeditie Robinson. ‘Wij worden een dag en nacht zonder eten en drinken gedropt op het eiland en moeten ons daar maar zien te redden. Spannend, maar wel erg leuk lijkt mij.’ Tot slot leren de deelnemers ook nog zeilen en moeten ze het geleerde in het laatste deel van de 1.500 mijl lange reis in de praktijk brengen. Bang voor heimwee is Anouk niet. ‘Nee hoor, ik ben ook wel eens met een vriendinnetje op vakantie geweest. Toen had ik er ook geen last van.’

Koraalriffen verbleken

Om de reis te kunnen betalen, doet ze allerlei klusjes en zet ze een deel van het geld dat ze elke maand verdient met haar krantenwijk opzij. En ze verkoopt dus natuurlijke, biologische zonnebrandcrème? Maar waarom zonnebrandcrème. Volgens Anouk heeft dat alles te maken met het gebied waarin ze op reis gaat. ‘In het Caribisch gebied verbleken koraalriffen of sterven zelfs af door mensen die zonnebrandmiddelen gebruiken. In de meeste van die beschermingsmiddelen tegen de zon is het UV-filter Benzophenone-3, ook wel bekend als Oxybenzone, verwerkt. En dit middel zou schade aan de koralen veroorzaken’, zo vertelt ze.

De Engelse leverancier van de natuurlijke, biologische zonnebrandcrème reageerde bijzonder enthousiast toen ze hoorde van het verhaal van Anouk. ‘Ik kreeg gelijk een internetlink toegestuurd waar ik de crème tegen inkoop kon bestellen.’ De zonnebrandcrème met factor 25 is samengesteld uit kokosolie, sheaboter, bijenwas en zinkoxide. Ingrediënten niet schadelijk voor de natuur. Bovendien is de zonnebrand niet verpakt in plastic maar in leuke recyclebare aluminium blikjes. ‘We kijken nog naar stickers die op het blikje geplakt kunnen worden wanneer deze leeg is. Dan kan het blikje wanneer het leeg is weer gebruikt worden voor iets anders. Goed voor het milieu.’

Bestellen

Anouk Zonneveld verkoopt via haar eigen onderneming Zonniebrand de blikjes met 100 ml. zonnebrandcrème voor 15 euro per stuk. ‘En wie er twee koopt, krijgt vijf euro korting. Die betaalt dus 25 euro’, zo zegt Anouk die deze zomer ook deelneemt aan Zomer-Ondernemer, een project waarbij jongeren tussen de 15 en 25 jaar hun eigen bedrijf starten tijdens de zomervakantie. Overigens vindt ze geld verdienen belangrijk, maar Anouk wil ook bewustzijn creëren en iets terug doen voor de samenleving in de Cariben. Voor de thuisblijvers maakt de jonge inwoonster van Havelte nieuwsbrieven. Wie deze wil ontvangen moet tien euro betalen, maar blijft dan via e-mail wel op de hoogte van de laatste belevenissen van Anouk. Met alle initiatieven die de inwoonster van Havelte momenteel ontwikkelt, hoopt ze veel geld te verdienen voor haar reis. ‘En het gaat vet cool worden. Dat weet ik zeker’, zo besluit ze.

De zonnebrandcrème van het merk RoKai is te bestellen via: zonniebrand@gmail.com.

Meer informatie over de reis van Anouk Zonneveld is te vinden op www.zonniebrand.nl.