Petitie voor behoud stadsbus Meppel

Er is in Meppel door één van de chauffeurs een petitie gestart voor behoud van de stadsbus. Margreet Stroomer is het niet eens met het besluit van het college, gesteund door een raadsmeerderheid, om de bus op te heffen. Er wordt volgens de gemeente te weinig gebruik van gemaakt.

De stadsbus wordt structureel vanuit de Wmo gefinancierd. Hiervoor ontvangt de gemeente jaarlijks een subsidie van het OV-bureau. Deze subsidie wordt naar alle waarschijnlijkheid per 31 december 2021 stopgezet. Het college gaat op zoek naar alternatieven voor vooral de gedupeerde Wmo-klanten.

De ChristenUnie drong er tijdens de raadsvergadering op 28 juni op aan de stadsbus niet stop te zetten, voordat er duidelijkheid is over eventuele alternatieven. Maar voor die motie was te weinig steun en dus wordt de stadsbus al per 1 januari 2020 opgeheven.

Geraniums

Maar niet als het aan chauffeur Margreet Stroomer ligt. ‘De blijdschap en dankbaarheid wat dit werk met zich mee brengt. De mensen die gezellig even een praatje in de bus willen maken met elkaar. Er even uit zijn, niet achter de geraniums hoeven zitten omdat de stadsbus er is. Gewoon even de stad in. Dit pak je toch niet van ze af.’

Volgens Stroomer is het opheffen de hele week het thema geweest van alle gesprekken met reizigers. ‘De wanhoop die je dan hoort in hoe de mensen erover praten. Laat ze de stadsbus houden, dit is een stukje vrijheid voor ze. Ik hoop dat de gemeente Meppel de beslissing nog eens overdenkt.’ De petitie was zondag al ruim 180 keer ondertekend.