Viva la Musica kent alleen maar winnaars

Zuidwolde - De koorleden van Viva la Musica zongen zondagmiddag 7 juli voor een enthousiast publiek in de Ontmoetingskerk in Zuidwolde.

Joop Verburg schreef onderstaande recensie:

In de kerk was een extra verhoogd podium neergezet, zodat alle bezoekers de koorleden heel goed konden zien en het bleek ook de klank nog eens ten goede te komen, want zonder ook maar één microfoon was alles perfect te horen. Wat een verrukking om de jongste koorleden aan het werk te zien. Een goede keuze om de kinderen Nederlandse liedjes te laten zingen, waardoor zij wisten wat ze zongen en welke gebaren ze moesten maken. Het plezier om de humoristische teksten was van alle gezichten af te lezen. Het was prachtig om aan de glinsterende ogen te zien, dat de kinderen wisten wat er kwam, zoals bij het lied van Henk van der Molen "Daar kwam op een keer een dametje...". Het werd toneelspelend zingen. Ceciel van der Zee verstaat de kunst om met eenvoudige gebaren heel muzikaal maar ook heel uitnodigend te dirigeren, waardoor ook heel veel jonge kinderen zonder schroom stukjes solo konden zingen. Er werd sterk, stoer en ook in de hoogte al heel zuiver gezongen met prettige begeleiding van de gitarist Melcher de Vries.

De opbouw van het concert liet zien hoe sterk de ontwikkeling in het koor is, want het niveau van het Kinderkoor is al zo goed. Ook hier zijn al zoveel kinderen die frank en vrij hun solo's zingen, zoals de heerlijke hoge jongensstem van Jorijn Spijkerman in een lied van Mozart. Het lied "Hey ho, Nobody's home", vakkundig begeleid door Mannes Hofsink op de piano, was een voorbeeld van de afwisseling van felle en tedere passages, met eenstemmige, canonische en meerstemmige delen. Prachtig gezongen, dus het denderende applaus was volkomen terecht. Het slotlied van het kinderkoor was "De koning gaat verhuizen.." van Paul van Westering. De spanning in de kerkzaal werd behoorlijk opgevoerd met de melding dat koningin Maxima zelf zou komen. Die rol werd natuurlijk groots gespeeld door een van de koorleden. Het lied was verrukkelijk, de hulde was koninklijk.

Tenslotte het jeugdkoor. Wat moet het niet alleen voor het publiek , maar ook voor de jongere kinderen mooi zijn om te zien en te horen wat in een aantal jaren met een koor bereikt kan worden. het niveau was heel hoog en de liederen die gezongen werden, werden met zoveel overtuiging en intensiteit gebracht, dat het muisstil was in de kerkzaal.

Een prachtig lied als "When the earth stands still" was daar een voorbeeld van ,waarbij ook nog een hoge sopraansolo van Simone Gorter daar doorheen geweven was. Bij "Days of beauty " van Ola Gjeilo, hoorde ik zelfs boventonen, die aangeven hoe zuiver er gezongen werd. Bij "I feel pretty", uit de musical West side story, ging het jeugdkoor helemaal los. A

an alles was te zien dat alle koorleden zich goed voelen in dit koor en met de koorzang. Wat een heerlijke voorstelling! Omkijkend zag ik dat alle toeschouwers met een brede lach op het gezicht hier naar luisterden. Het laatste lied "All the way home" bracht zoveel gevoel mee, dat de ontroering niet uitbleef. Wat mag Zuidwest-Drenthe trots zijn dat er een kinder- en jeugdkoor is dat zoveel kinderen , maar ook zoveel mensen daar omheen, kan betoveren met zang. Viva la musica en Ceciel van der Zee, Hartelijk dank! De voetbalvrouwen mogen dan de finale verloren hebben, Viva la Musica heeft alleen maar winnaars.