Wim Stoppelenburg presenteert aantrekkelijk programma

Meppel - Aan het eind van de middag een uurtje bijkomen bij goede en goed uitgevoerde kamermuziek in KunsthuisSecretarie tegen een vrijwillige vergoeding. Die formule functioneert al sinds 2013 onder steeds toenemende belangstelling.

Organisator en artistiek leider Wim Stoppelenburg heeft weer een boeiend programma samengesteld, waarin op de bekende Ddonderdag Meppeldagen klassieke luistermuziek op niveau wordt aangeboden. Het programma's bevat concerten voor 'alle leeftijden', maar er zijn er ook ook waarbij een zekere achtergrond wordt verondersteld.

Pianoduo

Tot de eerste categorie hoort zeker het eerste concert op 18 juli van het beroemde Pianoduo Blaak, enkele jaren geleden ook al te gast. Een klein stukje 'Maskerade' van Stoppelenburg – destijds in Schouwburg Ogterop in première gebracht – mocht daarbij niet ontbreken, maar de Piet Hein Rhapsodie (Van Anrooy), Variaties van de jonge Beethoven, Dansen van Leo Smit en de Kinderspelen van Georges Bizet vormen de hoofdmoot.

Het Nije Trio (25 juli) richt zich wat meer op de historische muziekpraktijk, met onder meer stukken van de Duitse muziekpaus Ludwig Spohr, de destijds bijna onbekende Schubert en de ontluikende reputatie van Wolfgang Amadeus Mozart.

Op min of meer historische versies van instrumenten als klarinet (Hanka Clout), fortepiano (Vaughan Schlepp) en de zang van de authentieke sopraan Marijke Sekhuis.

Op 1 augustus speelt Wim Stoppelenburg zelf de piano in eigen werk en de postume sonate in a (1823) van Franz Schubert en via film maakt het publiek kennis met een van zijn 'uitgebeelde' stukken. De week daarna (8 augustus) is het de beurt aan het veelbelovende Duitse sopraan-pianoduo Inga Balzer en Tilman Wolf met een overwegend Duitstalig programma (Kuriose Geschichten), soms eigentijds.

Muzikale ontmoeting

Op 15 augustus vindt de muzikale ontmoeting plaats van 'De Ladies Altviool en Alt' Esther Aputuley, de bekendste Nederlandse altvioliste en altmezzo Charlotte Stoppelenburg. Esther brengt in woord, voordracht en spel de altviool dichtbij het publiek en Charlotte voegt zich daarbij in Rook en Oker, op tekst van de bekendste Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker.

Tot slot, op 22 augustus 'begeleidt' het Aristos Strijkkwartet Charlotte en en Josefien Stoppelenburg in een door hun vader tot mini-opera bewerkte Kinderkamer van Moesorgsky. Maar voordien kan het publiek ook nog genieten van een Haydn-kwartet en een kort stuk van de Nederlands-Argentijnse componist Carlos Michans.

Cultuur Platform

Alle concerten duren een uur en vinden plaats van half vijf tot half zes in Kunsthuis Secretarie. Financiële ondersteuning bij deze zomerserie is zoals in voorgaande jaren gegeven door het de fondsen van het Burgerweeshuis, en Brandwaarborg en evenals vorig jaar door het Cultuur Platform Meppel.