Veevoederbedrijf De Valk Wekerom zit in testfase

Meppel - In de vestiging van De Valk Wekerom in Meppel wordt de laatste hand gelegd aan de eigen productielijn voor biologische veevoeders. Om de spreekwoordelijke puntjes op i te kunnen zetten, wordt de komende periode proef gedraaid.

De planning is dat het bedrijf in september van dit jaar officieel het eerste in eigen beheer geproduceerde biologische veevoeder gaat afleveren. Met de biologische voerlijn, die een capaciteit heeft van 30 à 35 ton per uur en die goed is voor 1 à 2 extra arbeidsplaatsen, is de Valk Wekerom klaar voor de toekomst.

Stijgende vraag

De directe aanleiding voor de productie-uitbreiding is de sterk stijgende vraag naar biologische veevoeders. Die groeiende vraag leidde bij De Valk Wekerom in 2018 tot een omzetstijging van biologisch met ruim 30 procent. En de algemene verwachting is dat die groei door zal zetten. De nieuwe productielijn in Meppel is zo ingericht dat die groei probleemloos kan worden opgevangen. Voor de biologische voerproductie is een samenwerking opgezet met AgruniekRijnvallei, genaamd Bio-NL.

In de vestiging wordt ook regulier veevoeder geproduceerd. De nieuwe productielijn is echter strikt gescheiden van de bestaande reguliere lijn. Dat geldt voor de laadstraat, de inname van de grondstoffen, de maal- en menglijn en de perslijn. Maar ook voor de premixen, mineralen en vloeistoffen. Het zijn twee volledig van elkaar gescheiden veevoederfabrieken onder één dak.