Schaapscheerdersfeest noteert drieduizend bezoekers

Havelte - De tweede editie van het Schaapscheerdersfeest van stichting Holtinger Schaapskudde is drukbezocht. Ruim drieduizend belangstellenden kwamen naar de Toegangspoort Oerlandschap Holtingerveld om van dichtbij te zien hoe de schapen een jas werd uitgedaan. As klap op de vuurpijl reed ook de Heide Expres weer rondjes door het Holtingerveld.

De Drentse Heideschapen van de Holtinger Schaapskudde werden zondag traditioneel geschoren. Een voor vele mensen grote wens, zo horen de mensen van de stichting vaak. Opmerkingen als ‘die schapen gaan dood in die dikke jas’ en ‘met deze hitte is het toch niet te doen voor die grazers’ komen vaak voorbij. Niets is echter minder waar. De isolerende deken heeft in de hitte ook zijn voordelen en de brandende zon op de kale huid is vaak ook niet lekker. Onder een wisselende bewolking, een verfrissend briesje en een aangename temperatuur waren de schapen zondag toch blij met de jaarlijkse knipbeurt.

Op de Toegangspoort Oerlandschap Holtingerpoort was het zondag dus feest. Vanaf 11.00 uur ’s morgens tot half vijf ’s middags was het een komen en gaan van bezoekers. Ruim 3.000 mensen wisten de kooi te vinden en konden genieten van een prachtige markt met vele (wol)variëteiten en streekproducten. Het landleven was een groot goed.

Bij de prachtige schaapskooi was er tijd om het knippen van de schapen met de handschaar te bewonderen. Een handigheid die niet iedereen beheerst. Voor menigeen een prachtig schouwspel van dit oude ambacht. Het schapendrijven door de herders en hulpherders was een genot om naar te kijken. Het werk van de honden in combinatie met de 630 schapen, bok en geit was een fantastisch gebeuren.  Verder was een poppenspeelster voor de kleintjes en kon de jeugd ook geschminkt worden. In de lammerenkooi was de tentoonstelling ‘Vreemde vogels in de kooi’ te bewonderen. De expositie is vanaf heden op vrijdag, zaterdag en zondag tot 1 september te bewonderen is.

Als klap op de vuurpijl reed de Heide Express weer zijn rondjes. Precies op tijd was de felbegeerde ontheffing gekomen om weer rondjes te rijden door het Holtingerveld. Ook de andere ondernemers reageerden verheugd op het nieuws dat Jan Kootstra met zijn Expres weer mag rijden. De attractie wordt echt als een aanvulling ervaren op de al bestaande activiteiten op ‘de Poort’.