Museum brengt meesterwerken samen

Staphorst -Dozijnen schilders kwamen de afgelopen eeuwen naar Staphorst om de kleurrijke gemeenschap aan het doek toe te vertrouwen. Museum Staphorst is op zoek naar werk van de meest prominente kunstenaars: Stien Eelsingh, Jo Koster en Jan Sluijters, voor een overzichtstentoonstelling die in 2020 wordt gehouden.

Het museum zoekt eigenaren van schilderijen, aquarellen en tekeningen van deze drie grootheden om de werken bij elkaar te kunnen brengen. De expositie wil de verschillende visies van deze kunstenaars op Staphorst en haar bewoners laten zien. Het museum hoopt de werken in bruikleen te kunnen krijgen.

Werktitel van deze expositie, waarvoor de voorbereidingen worden getroffen, is toepasselijk ‘Zij kwamen, zagen en schilderden’ en dat is precies wat de kunstenaars deden.

Stien Eelsingh, geboren in Zwolle, woonde vanaf 1941 tot haar dood in 1964 in de gemeenschap. De struise vrouw die de handen uit de mouwen stak, had geen stadse allures. Van een vreemde eend in de bijt werd ze een gewaardeerde inwoonster die volkomen werd geaccepteerd. Van de gemeente huurde ze een vervallen boerderij aan de Oude Rijksweg die ze wit kalkte. De Witte Boerderij was een begrip. Haar Staphorster expressionistische werk is wereldberoemd.

Jo Koster is ook een absolute grootheid met de penseel. Haar toegankelijke interieurs en portretten zijn geliefd en ze veroverden hun plek in de kunstgeschiedenis. In 1900 kwam Jo Koster die het levenslicht zag in Kampen, via een bevriende familie in Zwolle terecht en het duurde niet lang voordat ze in Staphorst neerstreek. Ze schreef zich nooit in, in de gemeente, maar verbleef op verschillende adressen. Later woonde ze in Hattem. Ook Koster werd volledige geaccepteerd door de bevolking. In de jaren dertig was ze voor het laatst in Staphorst.

Op zichzelf

Jan Sluijters, geboren in Den Bosch, maar feitelijk Amsterdammer, was in 1915 in Staphorst te vinden, maar ook in de jaren daarna was hij er regelmatig. In tegenstelling tot de dames maakte hij nauwelijks vrienden. Hij werkte op zichzelf. De nu wereldberoemde kunstenaar schilderde zijn Staphorster figuren expressionistisch, naar zijn gevoel en niet naar de werkelijkheid. Op zijn getormenteerde figuren was ook kritiek. Mensen vonden dat hij de gemeenschap bespotte, maar Sluijters wilde zien en weergeven wat hij voelde. Het is niet duidelijk hoeveel werk hij in Staphorst maakte. Nog altijd duiken er Staphorster schilderijen op die goed scoren op veilingen.

Graag contact

Museum Staphorst verzoekt particulieren en eigenaren vriendelijk om contact op te nemen met de organisatoren door een e-mail te sturen met een foto van het kunstwerk naar de organisatoren: Betty Hoogeveen (expo@museumstaphorst.nl) of door telefonisch contact op te nemen met 06-520 94 771.