Drenthe kleurt nóg roder bij 54e Fiets4Daagse

Regio - De honderden vrijwilligers van de Drentse Fiets4Daagse dragen dit jaar voor het eerst allemaal een eender rood shirt. Gedeputeerde Henk Brink reikte ze woensdagavond, aan de vooravond van de 54e editie van het fietsevenement, uit in Norg.

Twee jaar geleden sprak Jos Kasten (31), toen net aangetreden als bestuurslid van de Drentse Fiets4Daagse, een wens uit. Wat zou het mooi zijn als Drenthe zijn trots wat meer laat zien en volledig rood kleurt tijdens de Fiets4Daagse. Van 16 tot en met 19 juli barst het fietsevenement weer los. En de organisatie? Die lijkt aardig op weg naar verwezenlijking van dat doel. ,,Voorheen regelde elke startplaats zelf kleding. Hiermee willen we aanhaken bij het beleid van marketing Drenthe en de provincie”, zegt kersvers bestuurslid Herman Koobs, tot vorig jaar voorzitter van startplaats Westerbork.

Vernieuwingen

Het bestuur zet flink door met vernieuwingen. De afgelopen jaren is gewerkt aan de uitstraling, de website (ook deels in het Duits) en sociale media. Maar ook wordt samenwerking gezocht met andere organisaties en worden nieuwe evenementen bedacht.

Zo was in maart de eerste editie van de ‘kleintje Fiets4Daagse’: een 40 kilometerroute met de voor de 4daagse kenmerkende beleefposten onderweg. In september is er weer een kleintje, deze keer vanuit Dalen. ,,We verwachten er veel van. De vorige keer was het slecht weer, maar toch hadden zich vijfhonderd fietsers aangemeld”, zegt Kasten.

Dans en muziek

Opvallend dit jaar is het partnerschap met dans- en folklorefestival Sivo, dit jaar voor het eerst in Orvelte. Fietsers die beginnen in Assen of Westerbork mogen op vrijdag gratis naar het festival. Op verschillende plekken zijn optredens van dansgroepen, zoals bij de kassen van Jan Voortman in Oranje. Ook het Drents Jeugdorkest laat van zich horen. Op 18 juli treden de jeugdige muzikanten op in Dalen: op 17 juli kunnen fietsers uit Westerbork luisteren naar het orkest in Aalden.

Op diezelfde dag stapt ook CdK Jetta Klijnsma in Dalen op de fiets. Na een ontbijt voor genodigden fietst ze een stuk van de route die de Duitse grens over voert. ,,We zoeken steeds meer samenwerking met Duitsland”, vertelt Kasten. ,,Ook de burgemeester van Emlichheim en bestuurder van de VVV Emlichheim zijn uitgenodigd.”

Flexibiliteit

Net als vorige jaren kunnen fietsers zich opgeven voor de volledige 4daagse, maar ook ‘losse’ dagen meefietsen mag. Op verschillende startplaatsen starten is geen probleem. Terug van weggeweest is het familieticket. Voor 55 euro mogen gezinnen (twee volwassenen, maximaal drie kinderen) de hele week meefietsen.

De organisatie verwacht veel van de maatregelen. ,,Er is veel vraag naar flexibiliteit. Bovendien denken we met het familieticket een mooie vakantieweek aan te kunnen bieden voor gezinnen die wat minder te besteden hebben. Er is zoveel te zien en doen langs de route”, stelt Kasten.

Bestaansrecht

De Fiets4Daagse lijkt het bestaansrecht opnieuw te verzekeren. De dalende trend in deelnemersaantallen stabiliseert, zegt de organisatie. Dat zit hem vooral in het aantal mensen dat één dag meefietst. ,,Dat was vorig jaar tien tot vijftien procent hoger dan daarvoor”, stelt Koobs.

Wel is er een zorgpunt: hoofdsponsor Regiobank stopt er na dit jaar mee. ,,Ze blijven wel incidenteel sponsoren, maar we moeten op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor”, stelt Kasten.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!