Regionale economie vaart wel bij CH De Wolden

Veeningen Het CH De Wolden van vorig jaar heeft een economisch spin-off van liefst 2,3 miljoen euro. Dat heeft het bestuur van de organiserende stichting laten berekenen. Van dat bedrag blijft 1,5 miljoen euro in de gemeente De Wolden. De cijfers zijn exclusief de BTW. Het Europees Kampioenschap gaat zeker de verwachte 800.000 euro spin-off overtreffen, zo wist vicevoorzitter Peter Pluijter zeker.

De cijfers werden donderdagmiddag gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van Drenthe European Community of Sport. De bedragen zijn een stuk hoger dan de laatste meting van 2013. ‘We hebben veel tijd en energie in dit onderzoek gestoken. Het verleden heeft ons geleerd dat er cijfers in omloop waren die door bepaalde instanties gemaakt waren, maar waar niet de juiste informatie was gebruikt. We hebben onze informatie van facturen van bedrijven. We hebben er geen eigen verhaal van gemaakt, want we hebben een externe commissie gevraagd om onze spin-off-cijfers te beoordelen en te bekritiseren’, aldus Pluijter over de objectiviteit.

Buitenland

Niet alleen De Wolden profiteert van het Concours Hippique, want ook de noordelijke regio pikt 285.000 euro mee, de rest van Nederland zelfs nog 157.000 euro en het buitenland 40.000 euro. ‘En we brengen ook nog vier ton naar de belasting’, glimlacht Pluijter. Voorbeelden van bedrijven die profiteren zijn er volop. Van der Valk in Spier heeft tijdens het EK zestig kamers verhuurd aan deelnemers en hun gevolg, hetzelfde concern heeft ook in Zwolle veel hippische gasten en in De Wolden is zelfs geen hotelkamer meer te krijgen deze week. ‘Vakantiepark Westerbergen in Echten heeft alleen al voor het EK 35 huisjes kunnen verhuren’, voegde Pluijter daar aan toe.

Summer Sale

Maar er is nog een andere poot die bijdraagt aan de spin-off: De Wolden Summer Sale, waar jaarlijks jonge paarden en veulens worden geveild. ‘Daarmee maken we de cirkel rond: van fokkers tot opleiders, sporters naar de verkoop. Dat genereert voor zes ton aan handel, wat allemaal uit het buitenland komt. De paarden en veulens komen hier uit de buurt’, glunderde Pluijter. Een groot deel van de veilingpaarden wordt volgens hem verkocht aan deelnemers van het CH. ‘Daarom hebben we de Summer Sale nu met opzet in het finaleweekend van het EK gepland.’