Nijeveen staat weer in teken van wielersport

Nijeveen - Vrijdagavond om 19.00 uur wordt het startschot voor de elfde ‘Omloop van Nijeveen’ gelost. De organisatie van deze wielerwedstrijd over ruim honderd kilometer is in handen van het Wielercomité Nijeveen en WRV De Peddelaars uit Hoogeveen.

Zowel de start als finish bevindt zich aan de Tussenboersweg. Verder voert het parkoers over de Schuurmansweg, de Burgemeester Slompweg, de Gorthoek, de Kolderveense Bovenboer en de Kolderveense Kerkweg. Dit parkoers ligt geheel buiten de bebouwde kom van Nijeveen en is voor het merendeel geasfalteerd. Het heeft een lengte van 5,2 kilometer en moet twintig keer worden afgelegd.

'Hattrick'

Roy Eefting uit Apeldoorn was de winnaar van de voorgaande twee edities van de ‘Omloop van Nijeveen’ en hij mikt ongetwijfeld op een ‘hattrick’. Inmiddels hebben zich ruim zeventig wielrenners bij de organisatie opgegeven, maar de verwachting is dat ook dit jaar meer dan honderd deelnemers zich in Nijeveen gaan melden. De lokale favoriet is Gerben Mos uit Meppel en ook olympisch schaatskampioen Kjeld Nuis prijkt op de startlijst. Hartthijs de Vries uit het Friese Kollum - vijfde op het NK tijdrijden - is vrijdagavond eveneens aanwezig in Nijeveen, net als Rick de Vries uit Nijeholtpade die de kleuren van De Peddelaars verdedigt.

Tijdritten

Een dag later staan voor de vijfendertigste keer de tijdritten van Nijeveen op het programma. Deze betreffen tevens de open Nederlandse Kampioenschappen voor de zogenaamde vrije rijders (zonder KNWU-licentie). Ook licentiehouders mogen hieraan deelnemen - zoals de beloften, eliterenners en beroepsrenners - maar zij komen niet in aanmerking voor een rood-wit-blauwe kampioenstrui. Door wijzigingen in het programma komt de koppeltijdrit dit jaar te vervallen.

Er gelden komende zaterdag diverse leeftijdscategorieën. Bij de heren gaat het om drie groepen - van 16 tot 40 jaar, van 40 tot 50 jaar, en 50 jaar en ouder - en bij de vrouwen om twee groepen: van 16 tot 35 jaar, en 35 jaar en ouder. Verder wordt ook dit jaar fel gestreden om de ronderecords te verbreken.