CH de Wolden: spin-off van meer dan 2 miljoen

Het Concours Hippique De Wolden betekent ieder jaar een flinke opsteker voor het bedrijfsleven in de gemeente De Wolden. Dat blijkt uit cijfers die donderdagmiddag bekend werden gemaakt tijdens een netwerkbijeenkomst van de 'Community of Sport 2019' en het EK springen bij CH de Wolden.

Van de totaal bestede ruim 2,3 miljoen euro in 2018, toen alleen het reguliere achtdaagse concours werd gehouden, kwam 1,4 miljoen in de gemeente De Wolden terecht. De cijfers zijn gebaseerd op facturen, verrekeningen, belastingopgave en contracten van de concoursorganisatie, de Stichting CH de Wolden.

De totale spin-off, zo liet CH de Wolden vice-voorzitter Peter Pluijter weten, bedroeg verleden jaar 2.389.000 euro. Naast de bestedingen binnen de gemeente De Wolden profiteerde ook een grotere regio buiten de gemeente van het concours. Berekend is dat er bijna 300.000 aan bestedingen in het Noorden plaatsvond en in de rest van Nederland werd ruim 150.000 euro gespendeerd. Ook was er nog een kleine geldstroom die naar het buitenland vloeide, bijna 41.000 euro.

Horeca

De bestedingen werden vooral gedaan aan horeca en verblijfsvoorzieningen, ruim 300.000 euro. Maar ook de verkoop vanuit de diverse stands op het concoursterrein was aanzienlijk. Gedurende negen concoursdagen werd in 2018 voor een bedrag van 135.000 euro op het terrein van het concours in Veeningen uitgegeven door bezoekers. De organisatie zelf droeg ook een belangrijk deel in de spin-off bij. Alleen al aan huur en opbouw van tenten voor het stallen van paarden, horecavoorzieningen, promodorp en tribunes werd bijna 100.000 euro door de organisatie uitgegeven.

De organisatie besteedde verleden jaar ruim 200.000 euro aan prijzengeld, waarvan het meeste naar ruiters buiten de gemeente ging. Een bedrag van ruim 600.000 euro kwam voor rekening van de verkoop van veelbelovende jonge springpaarden en topveulens, die onder de hamer kwamen tijdens de jaarlijkse CH de Wolden Summer Sale. Een deel van dat geld werd ook gerekend als omzet voor het gebied buiten de gemeente De Wolden, omdat een aantal paarden van elders kwam. Met CH de Wolden komen fokkerij, handel en sport in de hippische sector samen.

Sfeer

Donderdagmiddag kwamen diverse partijen op het terrein van CH de Wolden samen bij de netwerkbijeenkomst, waar informatie en presentaties hand-in-hand gingen. Burgemeester Roger de Groot van de gemeente De Wolden sprak de bijna honderd aanwezigen toe en prees het concours vanwege de geweldige sfeer. 'De gemeente De Wolden en paardensport horen bij elkaar', zo liet de eerste burger weten.

Een van zijn voorgangers, Peter Snijders, die in 2007 burgemeester van De Wolden werd, ging terug in de historie en deed dat samen met de huidige voorzitter van de concoursorganisatie Christiaan Hendriksen. Paardensportkenner bij uitstek, Jacob Melissen, sprak over het belang van het Europees Kampioenschap voor het concours. 'De deelnemers van nu', aldus Melissen, 'zijn de toekomstige wereld- en Olympisch Kampioenen. Alleen zij die uit het goede hout zijn gesneden, komen verder in deze sport.'

Tot slot van de bijeenkomst werden bondscoach Luc Steeghs van de Young Riders en Junioren geïnterviewd, samen met Young Rider en lid van het Nederlandse team, Gerrit Veenstra.