Handreiking voor gelovige transgenders en werkers in de kerk

Steenwijk - Samen met drie andere auteurs schreef Jolanda Molenaar het boek Wondermooi, zoals U mij gemaakt hebt, dat eind juni verscheen. De Steenwijkse transgenderpastor wil hiermee een handreiking bieden aan gelovige transgenders en werkers in de kerk.

In Wondermooi, zoals U mij gemaakt hebt komen gelovige transgenders aan het woord en delen ze hun ervaringen. Het boek geeft verder een toelichting bij termen en begrippen, bevat Bijbelstudies en materiaal voor kringwerk. Zelf schreef Jolanda Molenaar gedeeltes over Godsbeelden, de sociale positie van transgender personen en pastoraat aan hen. De in het boek opgenomen geschiedenis van de emancipatie van vrouwen, homoseksuelen en transgenders binnen de kerk komt ook van haar hand. Verder beschrijft ze in het boek de ervaringen die zij opdeed binnen de kerk tijdens haar coming-out en transitie van man naar vrouw. Medeauteurs Carl Buijs, Wielie Elhorst, Heleen Zorgdrager en vele anderen schreven de overige onderdelen. In totaal leverden 27 personen een bijdrage aan het boek. Het idee hiervoor ontstond in 2014 bij LCC Plus Projecten, de alliantie van christelijke lhbt-organisaties.

Ruimte ontdekken

Het boek is volgens Jolanda enerzijds bedoeld voor transpersonen. ‘Hiermee kunnen ze de ruimte ontdekken die God hen biedt om zichzelf te zijn.’ Zo leren zij Bijbelteksten anders te interpreteren dan in veel kerken gebruikelijk is. Anderzijds is het boek een handreiking voor werkers in de kerk. De in het boek beschreven rituelen kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om de nieuwe naam van een transpersoon in de kerk te bevestigen. Volgens Jolanda is Wondermooi, zoals U mij gemaakt hebt precies het boek geworden, dat ze graag zelf had gelezen tijdens haar eigen coming-out in 2000.

Jolanda werd geboren in Waddinxveen, waar ze opgroeide binnen de Gereformeerde Bond. ‘Ik dacht altijd dat ik de transitie van God niet aan mocht gaan, dat ik in de hel zou komen,’ vertelt ze. De Steenwijkse had het gevoel in het ravijn te belanden, maar niets doen was ook geen optie. ‘Het was een kwestie van zwemmen of verdrinken.’ Toen ze ontdekte dat God liefdevol is en haar wil helpen om te worden wie ze werkelijk is, was dat een grote openbaring voor haar. Psalm 139 speelde daarbij een levensreddende rol. Nu is ze gastvoorganger bij de doopsgezinden en in opleiding voor doopsgezind voorganger. Verder is ze transgenderpastor en begeleidt ze gesprekskringen met gelovige transpersonen.

Boekpresentatie

Jolanda woonde op 23 juni de boekpresentatie bij van Wondermooi, zoals U mij gemaakt hebt in de Oranjekerk in Amsterdam. Eén van de auteurs, Carl Buijs, bood daar het eerste exemplaar aan Dirk Gudde, voorzitter van de Raad van Kerken, aan. Jacqueline Prins ontving die middag ook een eerste exemplaar. Zij is directeur Emancipatie bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Beiden reageerden positief en beloofden de boodschap van het boek verder uit te dragen. Na afloop van de boekpresentatie was er nog een Roze Avondgebed. Voorafgaand aan de boekpresentatie was Jolanda Mulder te gast in het EO-televisieprogramma De Ontmoeting en het EO-radioprogramma De muzikale Fruitmand.

Bang voor negatieve reacties op haar aandeel in het boek en de radio- en televisieoptredens is Jolanda niet. Ze erkent dat leden van orthodoxe kerken vaak een afwijzend standpunt innemen ten opzichte van transgender personen. In midden-orthodoxe tot vrijzinnige kerken is er volgens haar veel vaker sprake van openheid en acceptatie. Haar stagekerk in Vledder noemt ze zelfs ‘een warm bad’. En dat vindt ze heel belangrijk. ‘Iedere transpersoon heeft de kerk nodig. Als de leden liefdevol om je heen gaan staan, versterkt dat de kans op een succesvolle transitie.’ Over haar aandeel in het boek zegt ze: ‘Ik ben apetrots dat ik hieraan mee mocht werken, het is een enorme mijlpaal. Zelfs als ik slechts een paar mensen met dit boek kan helpen, dan is dat al meegenomen.’

Wondermooi, zoals U mij gemaakt hebt wordt uitgegeven door KokBoekencentrum en is verkrijgbaar via alle reguliere boekhandels en internetboekhandels.