Bui houdt ballonnen beneden

Staphorst - De BalloonFair in Staphorst is vrijdagavond en ook zaterdag niet doorgegaan, althans de ballonnen voeren niet weg. Het weer liet het niet toe.

Toch viel daarmee niet alles in het water, want het reguliere programma op het manegeterrein aan Jan Arendsland, inclusief nightglow in de duisternis, ging wel door. Ook de helikopter vloog rond met daarin passagiers die de gemeenschap graag eens van boven wilden zien. Hierdoor werd het volgens de organiserende stichting toch nog een succesvolle avond. De kers op de taart, het varen, ontbrak echter.

Het was de tweede editie van de BalloonFair Staphorst. Vorig jaar vond de eerste editie plaats, daarvoor was het twee keer in Rouveen, Ballonfeest Rouveen geheten. Alle keren waren een groot succes. Het was meteen de eerste keer dat de luchtreizigers aan de grond bleven. Dat risico is altijd levensgroot aanwezig. Veiligheid gaat altijd voor alles. Vorig jaar voeren de ballonnen wel, maar de grootste ballon ter wereld ging niet de lucht in: de wind was te vlagerig.

Rond de dertig ballonnen en tientallen passagiers waren vrijdagavond gereed om rond de klok van 20.00 uur de hemel te kiezen. Tot 18.00 uur waren alle weersverwachtingen goed; iedereen dacht dat het door zou gaan, maar er ontstond een bui in het noorden.

Risico’s

Deze bui zorgde ervoor de organisatie het niet aandurfde om de ballonnen te laten opstijgen. ‘We zouden dan bepaalde risico’s gaan nemen met passagiers die we niet wilden, met windvlagen en regen tijdens de ballonvaart. Daarnaast zouden de ballonvaarten korter gaan duren dan we zouden willen’, zegt Bert-Jan Bisschop van de Stichting BalloonFair Staphorst.

De weersverwachtingen voor de zaterdagavond, de escape-avond, waren dusdanig slecht dat varen ook geen optie was. ‘Deze week gaan we samen met de passagiers kijken naar de mogelijkheid om de ballonnen opnieuw te laten opstijgen. Iedere passagier en winnaar op het veld van de ingang en verloting van de Ondernemersvereniging Staphorst-Rouveen is gegarandeerd van een ballonvaart’, zegt Bisschop.