Voorzet
Door Flip Vellinga

Arjan Smit

Een foto vertelt soms meer dan duizend woorden. Dat was zeker het geval met de prachtige plaat van collega Wilbert Bijzitter die we ergens in de jaren negentig plaatsten bij een interview met skeelertalent Arjan Smit uit Rouveen. De sporter zat aan de keukentafel en kreeg het eten geserveerd door zijn moeder. De zwart-witfoto vertelde alles: goed eten, jongen, dan word je groot en sterk.

En dat gebeurde. Arjan Smit groeide uit tot een absolute topper in het skeelerpeloton. Van 1999 tot en met 2005 was hij maar liefst zeven keer op rij Nederlands kampioen bij de A-rijders en ook op internationaal vlak grossierde hij in prijzen. Op het WK in 2002 in Oostende behaalde Smit met zilver op de puntenkoers zijn beste mondiale resultaat.

Daarnaast was hij succesvol als marathonschaatser. Hoogtepunt was de nationale titel die hij op 9 januari 2006 veroverde in Den Haag.

Schrijven

We hadden regelmatig contact en tijdens een van die gesprekken gaf Arjan Smit, die inmiddels naar Nijeveen was verhuisd, aan dat hij er wel iets voor voelde om na zijn actieve carrière te gaan schrijven. En ook dat gebeurde. We gaven hem een kans en al snel bleek de sporter over bovengemiddelde schrijfkwaliteiten te beschikken.

Gedurende een aantal seizoenen was Smit als sportmedewerker aan de redactie van de Meppeler Courant verbonden en dat leverde uiterst lezenswaardige artikelen op. Groot voordeel was natuurlijk dat Smit zich in de geïnterviewde sporter kon verplaatsen.

Hij wist wat het was om af te zien, om pijn te lijden en alles opzij te zetten voor dat ene, ultieme doel. Intussen was Smit ook toegetreden tot de jury van het Sportgala van de Meppeler Courant en tijdens de beraadslagingen kon hij met heldere argumenten een discussie soms een heel andere wending geven.

Topsportstructuur

In 2013 trad hij als disciplinemanager inline-skaten in dienst bij de KNSB. De Nijevener moest de nieuwe topsportstructuur gestalte gaan geven en werd daarnaast onder meer verantwoordelijk voor de aansturing van de coaches, de opzet van de selectienormen en het formeren van de selecties voor EK en WK.

De passie die hem als sporter zo kenmerkte, kwam in die functie goed van pas. Arjan Smit heeft een hekel aan half werk. Hij is een perfectionist, die altijd veel van zichzelf heeft geëist.

Ook als manager zocht hij grenzen op en slaagde hij erin voorwaarden te creëren en te verbeteren. De laatste keer dat we elkaar uitvoerig spraken, was vorig jaar tijdens de Skeelerklim in Steenwijk. Aan de rand van het parcours maakte Smit dezelfde gedreven indruk als in zijn jonge jaren aan de keukentafel in Rouveen.

Nieuwe mogelijkheden

Nu is de tijd gekomen voor andere dingen. Op zijn Facebookpagina maakte Arjan Smit vorige week bekend dat hij stopt bij de KNSB en zich – na dertig jaar topsport - gaat oriënteren op nieuwe mogelijkheden. Een begrijpelijke beslissing, al zal zijn kennis node worden gemist. Arjan Smit is in alle opzichten de perfecte ambassadeur van het inline-skaten geweest. De bond is hem veel dank verschuldigd.

En mocht de nieuwe uitdaging nog even op zich laten wachten: we geven hem graag een nieuwe kans als sportmedewerker.