Zomerconcertserie van start tijdens DMD

Meppel - Het eerste zomerconcert in de traditionele reeks tijdens de Donderdag Meppeldagen wordt vandaag gegeven door de pianobroers Martijn en Stefan Blaaks.

Ze waren ook in 2015 al in Meppel en lieten toen een verpletterende indruk achter. Wat spelen ze zoal aanstaande donderdag, zoals gebruikelijk in het namiddaguur tussen half vijf en half zes in de Grote- of Mariakerk? Er wordt gestart met de Ouverture Egmont uit de middenperiode van Beethoven. Een arrangement uiteraard, maar niet minder dwingend. Want dat was Beethoven zeker in die tijd, waaruit ook de overbekende vijfde symfonie stamt.

Smeekschrift

Het smeekschrift der edelen viel niet goed bij Granvelle en Philips II. Egmont was zo onverstandig niet te vluchten voor Alva, zoals Willem van Oranje wél deed, en werd met die andere edelman, Horne, onthoofd op de Grote Markt in Brussel.

De Ouverture en toneelmuziek van Beethoven bij Goethes toneelstuk uit 1787 ontstond in 1810 en is vast gespreksstof geweest bij de ontmoeting van de bonkige Beethoven en beschaafde Goethe in de Tsjechische badplaats Teplice (juli 1812). De beide heren lagen elkaar niet echt, wat zich uitte in de verschillende bejegening van de Oostenrijkse keizerlijke familie, die daar ook aan het wandelen was.

Recenter is Maskerade (2013) en dan naast Egmont een ander tragisch geval, hoewel je dat aan het Divertimento (1942) van de Amsterdams- joodse componist Leo Smit (1900-1943) niet direct zou merken, want de levensvreugde spat ervan af. Het is van die typische Franse dertigerjaren-muziek, neo-klassiek, vitaal, blues-like en rechttoe syncopisch.

Pianoduetten

Veristische operanamen als Carmen en Parelvissers zijn spreekwoordelijk voor George Bizet (1838-1875), kapperszoon en zogezegd muzikaal wonderkind, dat al op zijn negende naar het Parijse conervatorium werd gestuurd. De Frans-Duitse oorlog hield hem destijds flink op maar in 1871 brak hij toch door met een eerste opera en de serie van 12 pianoduettten Jeux d'enfants (Kinderspelletjes), waarvan de Blaaks er vier uitvoeren: L'escarpolette (de schommel), Les chevaux de bois (houten paardjes), Colin-Maillard (blindemannetje) en Le Bal (het bal).