Grote brand bij papierhandel Huhtamaki in Staphorst (foto's)

Staphorst - Bij Huhtamaki Papier Recycling aan de Industrieweg in Staphorst is rond middernacht een brand uitgebroken. De brandweer Staphorst is met groot materieel uitgerukt en wordt inmiddels bijgestaan door korpsen uit de omgeving.

Brandweereenheden uit Staphorst, Nieuwleusen, Zwartsluis, Dalfsen, Steenwijk, Zwolle, Oldebroek, Dedemsvaart, Ommen, Heino en de Wijk/Koekange zijn ter plaatse. De brand gaat gepaard met hevige rookontwikkeling. Omwonenden die last hebben van de rook, werd geadviseerd ramen en deuren te sluiten. Vanwege grote rookontwikkeling zijn omliggende woningen ontruimd. 

Rond 01.00 uur is er een NL-alert verstuurd vanwege de grote rookontwikkeling met het advies om deuren en ramen te sluiten en de ventilatiesysteem uit te zetten. 

Rond 02.00 uur had de brandweer het vuur onder controle. Het pand was niet meer te redden en moet als verloren worden beschouwd. 

Nablussen duurt nog zeker de hele dag. Hierbij blijft rook vrijkomen. Advies bij stank- en rookoverlast: blijf uit de buurt, sluit deuren en ramen en zet ventilatiesysteem uit. www.blijfuitderook.nl 

In de omgeving zijn roetdeeltjes terecht gekomen. Bewoners kunnen dit zelf opruimen met handschoenen, water en zeep. 

Huhtamaki heeft in Nederland twee vestigingen waar oude papier wordt gerecycled: in Staphorst en in het Friese Marum. Op de website van het bedrijf is te lezen dat ze ook verpakkingsmaterialen maken. Van koffiebekers tot eierdozen en nog veel meer. Het is een internationaal opererend bedrijf met vestigingen in tal van landen