Dakajam is op zoek naar vrijwilligers

Meppel - Dakajam is op zoek naar een twintigtal vrijwilligers voor de begeleiding van de circa 400 kinderen tijdens de spelweek in Havelterberg. Deze begint maandag 12 augustus. Voor de daarop volgende kampeerweek voor dertig kinderen vanaf 12 jaar zijn voldoende vrijwilligers gevonden.

De leiding van Dakajam heeft besloten voorlopig een stop in te voeren voor het plaatsen van kinderen. Volgens Jan Jansen is het maximum aantal van 400 jeugdige deelnemers bereikt. Onder hen 25 kinderen uit de gemeente Westerveld. ‘Dit betekent dat we acht bussen moeten inzetten. Daar komen nog eens een tot twee bussen voor de vrijwilligers bij.’ Kinderen die vanaf nu worden aangemeld, komen op een reservelijst. Vallen er de komende weken kinderen af dan vindt aanvulling plaats vanaf de reservelijst.

Voorbereiding

Het wordt de 69ste editie van Dakajam. De voorbereidingen voor de viering van het 70-jarig bestaan zijn reeds begonnen. Vrijwilligster Daniëlle Geelkerken is bezig met het schrijven van een boek over de historie van de legendarische spelweken in de bossen rond Uffelte, Havelte en Darp. Door de jaren heen zijn de locaties gewijzigd.

Op woensdagmiddag 14 augustus ontvangt de kampleiding onder aanvoering van Jan Jansen en Herman Rozendal een aantal bijzondere gasten. De burgemeesters van Meppel, Westerveld en Steenwijkerland hebben een uitnodiging ontvangen evenals de commandant van de Johannes Post Kazerne. Met de eigenaar van het oefenterrein Defensie wordt nauw samengewerkt. Militairen voorzien Dakajam dagelijks van vers water.

Enthousiasme overbrengen

Dakajam komt ongetwijfeld ter sprake tijdens het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Meppel op woensdag 18 september. Ze wisselen van gedachten over de leefbaarheid van woonwijk Haveltermade met acht gasten. Voormalig buurt- en jongerenwerker Jan Jansen en beheerder Herman Rozendal van wijkcentrum De Poele zijn voor dit gesprek uitgenodigd. Zij gaan hun langjarig enthousiasme over Dakajam overbrengen op het koninklijk paar, uiten ze lachend de nodige voorpret.

Koningin Juliana, de grootmoeder van Willem-Alexander, bood tijdens een bezoek aan Meppel in 1950 spontaan een donatie aan voor Dakajam. Deze en vele andere bijzonderheden staan in het boek van Daniëlle Geelkerken.

Wie bijzondere herinneringen heeft aan Dakajam, als deelnemer of als vrijwilliger, kan deze mailen naar d.geelkerken@gmail.com en worden mogelijk verwerkt in de geschiedenis van Dakajam.