Meppelers mogen zelf asbest verwijderen met asbestbox

Meppel - De gemeente Meppel wil het voor particulieren eenvoudiger maken om zelf kleine asbestdaken, bijvoorbeeld op schuurtjes of overkappingen te verwijderen. In de gemeente Meppel zijn nog veel asbesthoudende daken te vinden. Bijvoorbeeld bij boerderijen maar ook in particulier eigendom.

Meppelers kunnen – na een sloopmelding te doen - gratis asbestfolie of een asbestbox ophalen bij de gemeentewerf als ze zelf aan de slag gaan. Als zij minder dan 35 vierkante meter asbest verwijderen, mogen zij dat zelf doen.

Dat mag alleen als het gaat om geschroefde, hechtgebonden (asbestmaterialen waarin de vezels stevig in een materiaal vast zitten) asbest(dak)golfplaten, nietgelijmde, asbesthoudende vloerbedekking of vloertegels. Bij grotere hoeveelheden dan 35 vierkante meter moet er een gecertificeerd bedrijf ingeschakeld worden.

Gratis folie en asbestbox

De gemeente Meppel biedt de mogelijkheid om folie en een ‘asbestbox’ gratis af te halen bij de gemeentewerf. In deze box zitten allerlei beschermingsmiddelen om asbest veilig van het dak te kunnen halen, zoals wegwerpoverals, tape, afzetlint en mondkapjes. Hiermee wordt het makkelijker om zelf op een veilige en verantwoorde manier het asbest te verwijderen.

Om de folie en de box op te kunnen halen moeten particulieren vijf dagen voor zij gaan starten met de werkzaamheden een sloopmelding doen via www.omgevingsloket.nl. Met de schriftelijke bevestiging kan bij de gemeentewerf het pakket worden afgehaald. Het verwijderde asbest kan vervolgens, als het goed en veilig is verpakt, gratis worden afgeleverd bij het Afvalbrengstation in Havelte.

Meer informatie op www.infomil.nl/asbestwegwijzer.