Dwingeloo radiotelescoop stuurt hartslag Neil Armstrong naar de maan

Dwingeloo - In de nacht van 20 op 21 juli 2019, precies 50 jaar na de maanlanding, sturen CAMRAS-vrijwilligers in de Dwingeloo Radiotelescoop met radiogolven geluiden naar de maan en vangen zij de echo van de radiogolven weer op. De radiotelescoop wordt vanaf ongeveer een uur 's nacht tot ongeveer half acht in de ochtend daarvoor gebruikt.

Ook andere schotelantennes kunnen die maanecho’s ontvangen. Een van de antennes die een deel van de tijd meeluistert staat in Jodrell Bank in de omgeving van Manchester. Daar wordt dit weekend het grote 'Blue Dot' festival gehouden en de maanecho's worden live op het festival afgespeeld. 

Voet op de maan

’s Ochtends vroeg om 04.56 uur in Dwingeloo is het exact 50 jaar geleden dat Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan zette. Terwijl hij dat deed, werd zijn hartslag opgenomen. Nu 50 jaar later gaat de Dwingeloo Telescoop die hartslag, in geluid omgezet door kunstenaar Richard Clar, terugsturen naar de maan.

Andere geluiden die Dwingeloo naar de maan stuurt zijn zinnen die kinderen (en grote mensen) zouden zeggen als ze een voet op de maan zouden zetten. Die opnamen zijn gemaakt door kunstenaar Martine-Nicole Rojina in haar 'First Steps' project.

Foto's versturen

Naast al deze activiteiten gaan we ook samen met andere zendamateurs foto's via de maan versturen door middel van 'visual moonbounce', een techniek die vergelijkbaar is met faxen. Aan het einde van de vroege morgen, vanaf ongeveer half acht tot half tien, gaat de Dwingeloo Radiotelescoop nog een aantal foto's downloaden van een Chinese satelliet die om de maan cirkelt.

Bovengenoemde activiteiten vinden plaats tussen circa 1.00 en 9.30 uur op de zeer vroege ochtend van zondag 21 juli 2019. Publiek kan bij deze activiteiten helaas niet aanwezig zijn. Het versturen van de geluiden naar de maan is te volgen via webradio: https://radioerevan.airtime.pro/

Rondleidingen

Op zondagmiddag 21 juli 2019 van 13.30 tot 16.00 uur is de radiotelescoop wel open voor publiek. De maan is dan weer onder de horizon, maar bij de rondleidingen wordt uiteraard extra aandacht aan de maan besteed.