Radiotelescoop Dwingeloo stuurt hartslag van astronaut Neil Armstrong terug naar de maan

Exact vijftig jaar nadat de eerste mens op de maan stapte, suist het geluid van de hartslag van Neil Armstrong van de aarde naar de maan en terug. Een bijzonder project van een aantal vrijwilligers van CAMRAS, de stichting die de radiotelescoop in Dwingeloo behoudt en gebruikt.

Zondagochtend om 4:56 uur - exact 50 jaar na Neil Armstrongs eerste stap op de maan (,,is 'de hartslag' van de Amerikaanse astronaut weer op het hemellichaam.

Die gegevens zijn destijds zorgvuldig door het Amerikaanse ruimteagentschap NASA geregistreerd en onlangs door kunstenaar Richard Clar omgezet in geluid. Dat wordt als radiosignaal verstuurd en na het weerkaatsen op het maanoppervlak wordt de echo opgevangen.

Een van de antennes die het weerkaatste geluid zal opvangen staat in de omgeving van Manchester, in Jodrell Bank. Daar is dit weekeinde een groot festival gaande en de echogeluiden zullen live worden afgespeeld.

Een druk op de knop

,,Een bijzonder project'', vertelt Jan van Muijlwijk namens CAMRAS. Hij is waarschijnlijk degene die op de knop drukt om het radiosignaal te versturen. Tweeënhalve seconde later zal het bij de maan zijn.

Van Muijlwijk is samen met een aantal anderen de hele nacht bezig met meerdere activiteiten. Niet alleen de hartslag van Armstrong, maar ook geluid van kinderen wordt naar de maan gestuurd.

Wat zou jij zeggen als je als eerste op de maan zou lopen?

Voor haar project 'First Steps' liet kunstenaar Martine-Nicole Rojina kinderen (en volwassen) vertellen wat ze zouden zeggen als zíj als eerste mens op de maan zouden landen. Aan het einde van de vroege ochtend worden met de radiotelescoop nog een aantal foto's gedownload van een Chinese satelliet die om de maan cirkelt.

Live meeluisteren

Publiek kan bij de activiteiten niet fysiek aanwezig zijn, maar het versturen van de geluiden naar de maan is wel te volgen via webradio: https://radioerevan.airtime.pro/

Zondagmiddag is de radiotelescoop wel weer open voor publiek. Bij rondleidingen krijgt de maan extra aandacht, vertelt Van Muijlwijk.