Gezond bodemleven moet rups uit eiken weghouden

Meppel - Hein R. Smit is er maar druk mee, met de bestrijding van de eikenprocessierups. Maar de technisch onderwijs assistent van Stad & Esch pakt het compleet anders aan dan gebruikelijk en zonder gif of stofzuiger. Hij maakt de bomen gezond, waardoor de rupsen weg moeten blijven.

Smit strooit een flinke portie compost rond enkele door de rupsen aangetaste eikenbomen. Dat dekt hij vervolgens af met een laag bladeren. Deze zogenaamde mulch-laag moet de boom voldoende voeding geven om gezond te worden. Toch is het niet alleen de voeding die de boom gezond maakt. Ook het microleven in de bodem, in de vorm van bacteriën en schimmels heeft baat bij de compost. En als er voldoende microleven in de bodem zit, dan komt ook het macroleven op gang. Wormen voeden zich met de humus en bladresten. Volgens Smit draagt een gezond bodemleven bij aan krachtige bomen.

Smit werkt volgens de theorie van Alwin Seifert. Deze Duitse tuinarchitect publiceerde in 1971 het beroemde boek Tuinieren zonder gif. De schrijver is ervan overtuigd dat een gezonde plant enkel kan bestaan in een gezonde bodem die rijk is aan organische stof dat hierdoor het bodemleven stimuleert. Seifert is er zeker van dat een gezonde plant niet wordt aangetast door plaaginsecten.

Proef

De technisch onderwijs assistent voert een proef uit. Bij een aantal bomen aan de Blankensteinweg ter hoogte van de moestuinen bij de tunnel onder het spoor, strooit hij wel compost en bij een aantal andere bomen niet. Volgend jaar moet blijken of er al verschil te bemerken is.

Maar het verbeteren van de grond en het gezondmaken van de bomen kan wel enige jaren in beslag nemen. Smit heeft misschien een leuke proef of een onderzoek voor de leerlingen van Stad & Esch in het verschiet.

‘De overlast van de rupsen komt met name in laanbomen voor’, zegt hij. ‘In het bos is de overlast veel minder. Maar in het bos blijft het blad dan ook liggen en is de bodem gezond. In de stad worden alle bladeren opgeruimd.’

Als de methode werkt zou dat de gemeente veel geld kunnen schelen. Compost is goedkoop; elke gemeente heeft er bergen van liggen. ‘De eerste jaren moet je dan wat strooien, maar de jaarlijkse ronde van mannen in pakken met stofzuigers is dan niet meer nodig’, besluit hij.


Gerelateerd nieuws