Flink veel prijzengeld bij finale van De Wolden Cup

Veeningen - De finale van De Wolden Cup, dinsdagmiddag in Veeningen, belooft een mooie wedstrijd te worden. Op het prachtige concoursterrein van CH de Wolden komen de vier- en vijfjarige paarden met hun ruiters en amazones in actie om hun talenten én hun ontwikkeling in de afgelopen periode aan publiek en jury te tonen.

De jeugdige paarden betraden op vrijdag 24 mei in Staphorst voor de eerste maal de wedstrijdring. Daarna volgden de Wijk, Nieuwleusen en Grolloo. De tweekoppige jury bestond bij elk van deze wedstrijden uit Erik Naberink en een roulerende collega (achtereenvolgens Jennie Zoer, Peter van der Kallen, Lennard de Boer en Angelique Hoorn).

Geheim

De verkregen cijfers voor ‘de aanleg als springpaard’ en ‘het gaan tussen de hindernissen’ bepaalden voor het grootste deel de uitslag van elke wedstrijd. Het jurycommentaar na elk optreden gaf zowel de ruiter als het publiek informatie over het optreden van de combinatie.

Wie de ‘finalejury’ wordt is jaarlijks tot het laatste moment een goed bewaard geheim. Grote namen als Beezzie Madden en Albert Voorn kwamen al langs en doen vermoeden dat ook in dit jubileumjaar iemand met veel ervaring en verstand van zaken de beslissende stem heeft.

Karin Bentum en Alice Hendriks zijn als initiatiefnemers druk met de voorbereidingen. Zo zijn alle fokkers van de finalepaarden persoonlijk uitgenodigd om bij deze beslissende wedstrijd aanwezig te zijn. ‘Er is niets zo mooi als jouw fokproduct een finale te zien springen’, stelt Alice. Voor de fokkers ligt niet alleen een fokkerspremie, maar ook een lekkere fles ‘De Wolden Cup-wijn’ klaar.

Sponsors

Het idee om ‘De Wolden Cup’-competitie op te zetten, ontstond zes jaar geleden onder het genot van een borreltje aan de bar. ‘De Indoor Meppel-competitie stopte, omdat er niet genoeg animo voor zou zijn’, vertelt Karin Bentum. ‘Wij dachten dat die er wél was, maar dat de ruiters voor andere wedstrijden kozen. We hebben toen sponsors gezocht en zijn begonnen.’ Dankzij de sponsors en de inzet van het team is De Wolden Cup een zeer aantrekkelijke wedstrijd geworden voor ruiters, fokkers en handelaren. ‘Het moet iedereen wat brengen’, zegt Karin. ‘Fokkers hebben we nodig om goede paarden te krijgen, ruiters om ze te trainen.’ Alice: ‘De ruiters kunnen laten zien hoe zij in staat zijn de jonge paarden goed op te leiden. De fokkers kunnen hun stammetje presenteren en verbeteren. Handelaren zien hier een hele groep jonge paarden van dezelfde leeftijd bij elkaar. Zowel professionele ruiters als amateurruiters hebben hier de gelegenheid hun paarden te presenteren.’

In elke ronde is flink wat prijzengeld te verdienen. De fokkers van de overall-winnaars van de vier- en vijfjarigen krijgen, naast een mooi geldbedrag, een door ‘Brink Stables’ aangeboden gratis dekking van de veelbelovende KWPN-goedgekeurde hengst Kallas. ‘Ook de ruiters kunnen hier goede zaken doen,’ zegt Karin Bentum, ‘want voor hen ligt eveneens aantrekkelijk prijzengeld klaar.’

Ondanks de hoge temperaturen wordt dinsdag in volledig tenue gereden. Een rijjasje is verplicht, de paardenmanen zijn netjes gevlochten. Alice: ‘Het is een beoordelingswedstrijd, je mag dan laten zien dat je er wat extra’s voor hebt gedaan.’