Voorzet
Door Flip Vellinga

Een nieuwe kans

Leuk filmpje op de site van de collega’s van Voetbal International vorige week over Daley Sinkgraven. Bij het bekijken van de beelden moest ik onwillekeurig even terugdenken aan onze ontmoeting jaren geleden, in de brasserie bij het Abe Lenstra Stadion. De jonge Meppeler stond nog aan het begin van zijn carrière en zat eigenlijk helemaal niet zo te wachten op een interview.

Gelukkig schoof vader Harry die middag ook aan, waardoor het alsnog een uiterst onderhoudend gesprek werd. Daley was nog een schuchtere jongen, maar zijn door de wol geverfde pa vertelde prachtige anekdotes uit zijn imposante loopbaan.

Ajax

Natuurlijk werd er die middag ook gesproken over het toekomstperspectief van Daley, maar we hadden niet kunnen vermoeden dat de voetballer ruim een jaar later door Ajax zou worden ingelijfd.

De rest van het verhaal is bekend. In Amsterdam heeft de technisch begaafde linkspoot, mede door veel blessureleed, eigenlijk nooit de hooggespannen verwachtingen kunnen waarmaken. Daarom voelt de overgang deze zomer naar het Bayer Leverkusen van Peter Bosz als een bevrijding en een nieuwe kans.

Glans

Iedereen in de voetbalwereld gunt Sinkgraven zijn transfer. Hij is een aimabele, sympathieke prof die wars is van uiterlijk vertoon. In Duitsland kan hij zijn carrière weer glans geven. Alle voorwaarden daarvoor lijken aanwezig. Bosz heeft een rotsvast vertrouwen in Sinkgraven als linksback en is nog steeds van mening dat hij op die positie kan uitgroeien tot een wereldtopper.

Het was mooi om te zien hoe zelfverzekerd en volwassen Daley Sinkgraven de verslaggever van VI te woord stond. Geen aarzelingen, geen twijfel. Heldere blik, goed geformuleerde zinnen. Hij zei dat hij het gevoel had dat hij een nieuwe stap moest maken, omdat hij bij Ajax niet op veel speelminuten hoefde te rekenen. Toen kwam Bayer Leverkusen op zijn pad. Het gevoel was direct goed.

Vertrouwen

Bosz onderstreepte nogmaals dat hij veel vertrouwen in de speler uit Meppel heeft: ‘Ik verwacht dat hij ons gaat helpen.’ Op de vraag van de verslaggever of Sinkgraven in de ogen van de coach nog steeds een potentiële international is, was hij ook heel stellig: ‘Als hij brengt wat hij kán brengen zeker.’

Zover is het natuurlijk nog lang niet. Eerst helemaal fit worden, een basisplaats veroveren en gedurende een langere periode in de Bundesliga op niveau presteren

Compliment

Sinkgraven is zich daar als geen ander van bewust. Hij kent inmiddels de wetten van het internationale topvoetbal. De woorden van Peter Bosz beschouwt hij als een groot compliment, maar ze zorgen niet voor extra druk. Daar is de Meppeler te nuchter voor. ‘Ik moet het waarmaken, hard werken en het hier laten zien.’

De plakshots in het filmpje geven een mooie impressie van de eerste minuten van Sinkgraven in het shirt van Bayer Leverkusen. Met zijn fluwelen techniek, prachtige balbehandeling en spelinzicht heeft de voetballer inderdaad alles om uit te groeien tot een vaste waarde in de Bundesliga. Dat weet hij zelf ook, maar succes komt nooit vanzelf. Sinkgraven trekt daarom de enig juiste conclusie: ‘Ik moet aan de bak.’