Meer zwemmogelijkheden bij De Zwarte Dennen

Staphorst - Er komen meer zwemmogelijkheden bij zwemplas De Zwarte Dennen. Dit is de uitkomst van een spoedoverleg afgelopen week tussen Staatsbosbeheer, provincie Overijssel en RAVON, kennisorganisatie voor reptielen, amfibieën en vissen.

Sinds een aantal weken is de zwemmogelijkheid beperkt. De oorzaak hiervoor is de ontwikkeling van aarvederkruid, een woekerende waterplant. Hierop zetten de knoflookpadden hun eiersnoeren af. De knoflookpad is een beschermde soort. De plant mag nu toch deels verwijderd worden, daar waar dat eerst niet mocht. Aan de noordwestzijde van de plas en een gedeelte aan de zuidzijde mag het aarvederkruid worden verwijderd.

De waterplant is een ideale broedplaats voor onder andere padden, maar het is ook gevaarlijk voor zwemmers die hierin verstrikt kunnen raken. Met een maaiboot is het aarvederkruid losgemaaid en vervolgens verspreid op de kant gebracht. Jonge knoflookpadden konden er dan uitkruipen en kunnen zo worden gespaard. Ter plekke is door middel van borden en extra drijflijnen aangegeven tot waar mensen mogen zwemmen. ‘Zo gaan beschermen en beleven hand in hand en bezoekers kunnen verkoeling blijven zoeken’, zegt boswachter Nico Arkes.