Herbarium Frisicum gaat op expeditie in Peru

Havelte - Karst Meijer en Marco Meijer uit Havelte gaan op expeditie naar het Amazone gebied in Peru, de woestijn in het kustgebied. ‘Wij stijgen tot grote hoogte in het Andesgebergte.’

De eigenaren van Herbarium Frisicum, dat is gevestigd in Wolvega, doen dit op uitnodiging van de universiteit van Lima in Peru. ‘Sinds vele jaren heeft Herbarium Frisicum een sterke samenwerking met het Herbarium UFV te Lima en ondersteunt dit herbarium met de ons bekende kennis’, legt Meijer uit.

Tijdens deze unieke expeditie wordt herbariummateriaal verzameld en worden veel nieuwe soorten voor de wetenschap verzameld voor beide Herbaria. De nadruk ligt vooral op het verzamelen van planten en de vele mossoorten die het gebied rijk is. ‘Wij krijgen veel collecties gedroogde planten en mossen mee. Daarnaast verzamelen wij zelf materiaal voor verder onderzoek.’ Karst Meijer gaat ook gastcolleges geven over bramen en paardenbloemen aan de universiteit van Lima.

Herbarium UFV is een herbarium die sterk in opkomst is en zich opwerpt in het verzamelen en vastleggen van de bestaande flora in de vele gebieden. Herbarium Frisicum is de grootste particuliere gedroogde plantencollectie van Europa en vangt vooral binnen Nederland vele bedreigde herbariumcollecties op.

Herbarium Frisicum is al sinds vele jaren gevestigd in een een oud schoolgebouw te Wolvega in Friesland.

De herbariumcollectie, Herbarium Frisicum, bestaat uit onder meer gedroogde planten, mossen, korstmossen, paddenstoelen, houtcollecties en verschillende kegels. De collectie bestaat uit meer dan 150.000 exemplaren.