Nieuw fotoboek met oude en hedendaagse panden

Dwingeloo Enkele bestuursleden van Stichting Dwingels Eigen zijn de afgelopen twee jaar druk bezig geweest met de realisatie van een nieuw fotoboek. ‘Het werd weer eens tijd om een boek uit te brengen. We zijn ons fotoarchief ingedoken op zoek naar de mooiste opnames van Dwingeler panden uit vroegere tijd. Niet alleen uit de kom van het dorp maar ook uit de buitendorpen’, vertelt Ans Klok, voorzitter van de historische vereniging en medewerkster aan het boek.

Samen met de medebestuursleden Erwin de Leeuw en Remmelt Booij werd speciaal gezocht naar opnames van die panden die door de jaren heen behoorlijk of juist niet veranderd zijn. ’Het werd een hele klus, die uiteindelijk goed gelukt is. Daarna ben ik dagen met de camera op pad geweest om de nieuwe situatie vast te leggen. Ons streven was een foto te maken vanaf dezelfde plaats als vanwaar de oude werd genomen, dat viel soms niet mee. Bomen en struiken zijn gegroeid, te donkere en te felle weersomstandigheden speelden parten en geparkeerde auto's, fietsers en wandelaars maakten het soms onmogelijk om een goede plaat voor het boek te schieten. Ik stond bijvoorbeeld 's morgens om half acht al een winkelpand te fotograferen om het winkelend publiek maar voor te zijn.’

De nieuwe foto's koppelde Erwin de Leeuw digitaal aan de oude. Er zijn van enkele panden door de jaren heen zoveel mooie opnames gemaakt en nu in het bezit van de stichting, dat ook die in het boek zijn opgenomen. Het schrijven van de bijbehorende teksten nam De Leeuw eveneens voor zijn rekening.

‘En dan is het doorlezen, doorlezen en nog eens doorlezen om de fouten eruit te halen. En natuurlijk kijken of de goede tekst bij de goede foto staat’, aldus Ans Klok. De supervisie lag in handen van mede-initiator en deskundige op dit gebied, Jo Tingen. Hij maakte zelfs met het concept een rondrit langs de panden en kwam terug met commentaar. ‘Fantastisch, want voor ons is alles duidelijk, maar hoe is het voor iemand die het boek voor het eerst in handen krijgt.’

Het concept ligt momenteel bij de vormgever en wordt uiteindelijk eind oktober als fotoboek met de naam 'Eertieds en Hedendaegs' gepresenteerd. Het is een gebonden boek met harde kaft van ongeveer 130 pagina's met ruim 300 afbeeldingen. Voor Dwingelers en oud-Dwingelers wordt het een boek met 'O ja – momenten', voor nieuw ingezetenen een stukje geschiedenis van hun nieuwe woonplaats.

Het boek kost € 24,90 en kan besteld worden via tel. (0521) 592468. Bestellingen kunnen tegen contante betaling op zaterdag 26 oktober tussen 09.00 en 13.00 uur worden afgehaald in Grand Café Hotel De Brink in Dwingeloo. Wie het boek liever thuisgestuurd krijgt, kan dat aangeven. Uiteraard worden er dan portokosten berekend.