Onduidelijkheid over uitstoot stikstof: Vermilion mag tijdelijk niet naar gas boren in Noordwolde

Noordwolde - Gasbedrijf Vermilion mag voorlopig geen nieuwe gasboringen uitvoeren in Noordwolde, aan de rand van het Drents-Friese Wold. Volgens Milieudefensie Westerveld wordt er teveel stikstof uitgestoten.

Het Canadese gasbedrijf was al begonnen met de voorbereidingen voor het aanboren van een nieuw gasveld onder het Friese dorp De Hoeve. Afgelopen week wilden ze daarmee beginnen, maar daar steekt Milieudefensie Westerveld nu via het ministerie van Landbouw, Natuur en Milieu een stokje voor.

Milieudefensie ontdekte dat Vermilion een benodigde vergunning niet bij het juiste ministerie had aangevraagd. Daarnaast betwist de groep de bewering van het gasbedrijf, dat bij de nieuwe boringen geen sprake is van extra stikstofuitstoot. Volgens Milieudefensie heeft het gasbedrijf niet de goede berekeningen gemaakt om die bewering te kunnen ondersteunen.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Milieu geeft de milieubelangenorganisatie daarin gelijk. Vermilion kreeg daarom vorige week een formele waarschuwing voor mogelijke overtreding van de wet. Volgens Milieudefensie moet het gasbedrijf nu een nieuwe vergunning aanvragen voor het de boringen mag hervatten.