Zwemwater in Bosvijver is uitstekend bevonden

Staphorst - Het zwemwater in de Bosvijver in de Staphorster Staatsbossen is van uitstekende kwaliteit. Dat laat de provincie Overijssel weten. Met drie sterren heeft de vijver de maximale score.

Een keer per jaar, voor de start van het badseizoen, wordt voor iedere zwemplek de kwaliteitsklasse voor het komende jaar bepaald. Die kwaliteitsklasse wordt bepaald met de meetgegevens van de laatste vier badseizoenen. De kwaliteitsklasse zegt dus iets over de gemiddelde waterkwaliteit van de zwemplek.

Overijssel heeft 40 officieel aangewezen zwemplassen en 206 zwembaden. Provincie Overijssel is verantwoordelijk voor controle op veilige en hygiënische zwemplassen en zwembaden in de provincie. Het water in zwembaden voldoet bij negen op tien zwembaden aan de eisen. Met 82 procent uitstekende zwemplassen scoort Overijssel ruim boven het landelijk gemiddelde.

Kwaliteit in Nederland is goed

De kwaliteit van de binnenlandse zwemplassen in Nederland is over het algemeen zeer goed. In 2014 voldeed 92,5 procent van de zwemplassen aan de norm. In 2018 was dit 94,8 proent. Zwemplassen van uitstekende kwaliteit zijn vanaf 2014 (70,7 procent) toegenomen naar 72,6 procent in 2018. Met 82 procent uitstekende zwemplassen scoort Overijssel ruim boven het landelijk gemiddelde.

Sinds een aantal weken was de zwemmogelijkheid in de Bosvijver beperkt. Dat probleem is opgelost. De oorzaak was de ontwikkeling van aarvederkruid, een woekerende waterplant. Hierop zetten de knoflookpadden hun eiersnoeren af. De knoflookpad is een beschermde soort. De plant mag nu toch deels verwijderd worden, daar waar dat eerst niet mocht. Aan de noordwestzijde van de plas en een gedeelte aan de zuidzijde is het aarvederkruid verwijderd.

Met een maaiboot is het aarvederkruid losgemaaid en vervolgens verspreid op de kant gebracht. Jonge knoflookpadden konden er dan uitkruipen en kunnen zo worden gespaard.