'Crepeer-reeën' zijn verleden tijd dankzij nieuwe Drentse regeling

Regio - Reeën die worden getroffen door een aanrijding hoeven niet langer onnodig te lijden. In opdracht van de provincie Drenthe is de Faunabeheereenheid Drenthe begonnen met een nieuwe valwildregeling.

Automobilisten die een aanrijding met een ree hebben gehad kunnen dat vanaf nu melden via een centraal telefoonnummer. Een vrijwilliger van de Faunabeheereenheid (FBE) Drenthe zoekt dan uit welke collega in de buurt van het ongeluk is. De collega, voorzien van jachtakte en verzekerd, komt dan ter plekke om te kijken of het dier nog te redden is of dat het uit zijn lijden moet worden verlost.

Langzame dood voorkomen

Jaarlijks worden in Drenthe zo’n 600 reeën aangereden. Het komt regelmatig voor dat een dier zwaargewond het bos in strompelt om vervolgens een langzame, pijnlijke dood te sterven. De nieuwe regeling moet dat voorkomen. Daarnaast wil de provincie met de nieuwe regeling meer inzicht krijgen in oorzaken van ongelukken, zodat preventieve maatregelen genomen kunnen worden.

,,Dierenwelzijn is het voornaamste doel van de regeling, tweede doel is de kwaliteit van de registratie”, vertelt Jan Rosing van de Faunabeheereenheid. Tot dusverre ontbrak het de provincie aan inzicht in de aantallen en oorzaken van de aanrijdingen. Grootste manco tot nog toe? De meldkamer Noord-Nederland, waar verreweg de meeste meldingen van aanrijdingen binnen komen, wilde niet samenwerken met de Faunabeheereenheid.

Meldkamer werkt mee

Volgens Piet van Dijk, voorzitter van de FBE Drenthe, gaat de meldkamer dat straks wel doen. ,,In Groningen, Friesland en Drenthe hebben we nu een gelijksoortige regeling. We hebben het met Friesland afgestemd. Met Groningen moet dat nog definitief worden, maar daar verwacht ik geen problemen.”