Cel geëist voor stelen van auto, brandstof en kentekenplaten

Zwolle/Steenwijk - De officier van justitie eiste donderdag twaalf maanden cel, waarvan acht voorwaardelijk tegen een 38-jarige man, die momenteel vastzit in de gevangenis op Schiphol. Hij wordt ervan verdacht in Steenwijk een auto te hebben gestolen, daar tankte hij mee in Havelte zonder te betalen en in Havelte pikte hij ook nog twee kentekenplaten.

Dat gebeurde allemaal op en rond 3 maart van dit jaar. De verdachte was op dat moment net op vrij voeten na twee jaar te hebben vastgezeten in speciale opsluiting voor veelplegers.

Tanken zonder te betalen

De auto -een Fiat Punto- werd gestolen bij een garagebedrijf. Een klant had de wagen daar neergezet voor reparatie en de sleutels door de brievenbus gegooid. ’s Nachts werd de brievenbus gesloopt, de sleutel gepikt en de auto meegenomen.

In Havelte werd vervolgens met die auto getankt zonder dat er werd afgerekend. Op bewakingsbeelden is de verdachte duidelijk herkenbaar in beeld. De auto werd even later voorzien van kentekenplaten, die ook in Havelte werden gestolen.

Getuigen zagen iemand die enorm veel lijkt op de man uit een auto rennen, de platen eraf halen en er weer vandoor gaan. Dna van de verdachte werd gevonden op de schroeven waarmee ze werden vastgemaakt.

De man ontkent alle schuld

Maar de man ontkent alle schuld. Hij zegt dat hij helemaal niet zo herkenbaar in beeld is op de camerabeelden. Hoe zijn dna op de schroeven kwam, is hem ook een raadsel. ‘Er zat ook dna op van iemand die ik ken. Misschien was ik wel bij hem thuis en heb ik toen die platen aangeraakt’, opperde hij ter zitting in de Zwolse rechtbank.

Ook nog een autodiefstal in Steenwijk

Maar daar geloofde de officier niet zoveel van. Zij legde hem ook nog een autodiefstal in Steenwijk ten laste. De eigenaar van de wagen rende even snel de winkel in voor wat drinken en liet de motor lopen.

Toen hij terugkwam was zijn auto weg. Op bewakingsbeelden is opnieuw iemand te zien, die lijkt op de man. ‘Maar hij is niet herkenbaar genoeg in beeld, dus ik vraag hiervoor vrijspraak.’

Dat deed ze ook voor het in brand steken van de gestolen Fiat Punto op 600 meter afstand van het huis van zijn moeder. ‘Ik vermoed wel dat meneer het heeft gedaan, maar er ontbreekt keihard bewijs’, legde ze de rechtbank uit.

Adhd en verslavingsproblematiek

De overige drie feiten vond ze wel voldoende bewezen. Voor de acht maanden voorwaardelijk die ze eiste, moet de man in zijn proeftijd contact houden met de Reclassering. Hij kampt met adhd en verslavingsproblematiek en kan daar volgens deskundigen wel wat ondersteuning bij gebruiken.

‘Daar wil ik best aan meewerken’, verzekerde de verdachte. ‘Ook al heb ik geen psychische klachten of verslaving. Ik wil gewoon graag mijn leven op de rit krijgen, dus ik werk wel mee.’

Twee van zijn slachtoffers moet hij van de officier ook nog schadevergoedingen betalen van in totaal 3112,50 euro.

Vonnis over twee weken.

 

door Debora Boomsma