Studio Ses wil een grote dansfamilie vormen

Nieuwleusen - Het is een dans- en theaterschool die is opgericht vanuit ‘extreem veel passie en liefde voor het vak’. Studio Ses begint volgende maand met tal van lessen in Nieuwleusen en Dalfsen. Van babydans tot hiphop en van modern jazz tot theater. “We zetten gelijk breed in.”

De zussen Sieske, Emmelie en Sofieke Luiken vormen het hart van de samenwerking. “Het idee bestaat al heel lang en veel mensen hebben ons al eens gevraagd waarom we eigenlijk niet iets voor onszelf zouden beginnen”, vertelt Emmelie. “Dit jaar zagen we eigenlijk geen reden meer om het niet te doen, dus nu gaan we proberen om onze droom waar te maken.”

Met z’n drieën zou dat niet gaan lukken, daarom zochten de gezusters Luiken binnen hun netwerk in het dans- en theaterwereldje naar medestanders. Dat bleek geen probleem, want in korte tijd vormden ze een team van in totaal negen dans- en theaterprofessionals. Een van hen is Esmé Spijker, die onder meer samen met Emmelie al jarenlang musicalkampen organiseert. “We kennen elkaar al jaren en we zijn eigenlijk een soort vriendengroep of familie geworden”, aldus Esmé. “We weten wat we aan elkaar hebben, we gunnen elkaar alles en we willen elkaars talenten benutten. Daarom hebben we samen gezegd: ‘We gaan het gewoon proberen, die niet waagt, die niet wint’.”

Familie

Samen stelden ze een breed aanbod aan lessen samen, met naast de theaterlessen van Esmé diverse dansgroepen voor verschillende stijlen, leeftijdscategorieën en niveaus. “We zetten gelijk breed in”, vertelt Emmelie. “Vaak zie je bij recreatiegroepen dat er onderling veel verschil is. Daardoor blijf je op een bepaald niveau hangen, terwijl er bij sommige dansers veel meer uit te halen valt. Dat willen wij voorkomen. Iedereen kan bij ons op zijn of haar eigen niveau dansen.” Esmé vult aan: “Alles kan en alles mag bij ons. Wat je doet is goed. We vinden het belangrijk dat je bij Studio Ses het gevoel krijgt dat je in een gezellige familie terechtkomt. We zijn er namelijk ook gewoon voor de sociale contacten.”

In Nieuwleusen beschikken ze over ruimte in de Maranathakerk, in Dalfsen kunnen ze terecht in theater De Stoomfabriek en de Trefkoele+. Verdeeld over die locaties beginnen ze in de eerste week van september met in totaal maar liefst 25 lessen per week. “We hebben allemaal al ervaring met lesgeven in deze regio en door de verhalen die wij horen weten we dat er wel behoefte is aan een dans- en theaterschool”, zegt Emmelie. “Inmiddels hebben we zo’n zestig aanmeldingen en daar komen er dagelijks meer bij. Maar het is natuurlijk niet gezegd dat elke groep het gaat redden. We gaan gewoon kijken hoe het loopt. Voor de modern jazz-groep hebben we zelfs al aanmeldingen van statushouders. Hoe cool is het dat je die doelgroep ook aan het sporten krijgt?”

De voorletters van de drie zussen maakt dat de naam Studio Ses voor de hand ligt. Toch zit er meer achter, legt Emmelie uit. “Sestra betekent ‘zus’ in het Bosnisch. Dat hebben we een keer gezien in een serie en sindsdien noemen we elkaar vaak zo. Een naam met een dubbele lading dus.