Mokum Pride: meer boten, meer feest!

Meppel Niet 2, maar 3 boten varen dit jaar door de grachten tijdens de Pride op Donderdag Meppeldag. Dat betekent nóg meer Amsterdamse gezelligheid, kleurrijke personen en feest.

Nieuw dit jaar op de boot zijn de Mister Leather Europe en Mister en Miss Leather Nederland. ‘Zij wilden heel graag meedoen en zochten daarom contact met mij’, zegt initiatiefnemer Jaap de Boer. ‘Er komen ook nog 2 anderen in leer. We hebben een mooie diverse groep zo.’ Het vijftal in leer neemt plaats op de eerste boot, waar ook de extravagante dragqueens en andere kleurrijke Amsterdammers een feestje bouwen.

Boten

Op de tweede boot tonen multiculturele Meppelers de klederdracht uit hun land van herkomst. De groep bestaat uit ongeveer 25 personen. De extra derde boot is donderdag gevuld met de 35 leden van het Hazes-koor uit Amsterdam en Purmerend. De zangers en zangeressen laten – vanzelfsprekend – voornamelijk nummers van André Hazes klinken. ‘De echte meezingers. Ook vanaf de kade kan er hard gezongen worden’, zegt De Boer.

Muziek

De schepen gaan om 10.00 uur door de Meppeler sluis. Het gezelschap vaart vervolgens richting de Prinsengracht om daar een aantal nummers op te voeren. Traditiegetrouw wordt het lied van de Meppeler toren gezongen. ‘Dat gebeurt dit jaar door iemand op de multiculturele boot, dat is nog niet eerder gebeurd.’ Zanger Joop Leeuwendaal brengt het nummer ‘Aan de Amsterdamse grachten’, waarna gezamenlijk wordt afgesloten met het lied ‘Samen zijn’.

Daarna gaat het gezelschap te voet verder, om het feest voort te zetten in de binnenstad.