Extra dahlia’s uit Eelde voor Corso Sint Jansklooster

Eelde/Sint Jansklooster - In Eelde worden extra dahlia’s geplukt voor het corso van Sint Jansklooster, dat te kampen heeft met een groot tekort wegens de droogte.

Komende vrijdag is het corso van Sint Jansklooster. Eelde levert al jaren bloemen aan het dorp in de kop van Overijssel, maar dit jaar is de vraag erg groot. ‘We vroegen hoeveel dahlia’s ze moesten hebben. Alles, was het antwoord. Ze komen 1300 kisten van 400 bloemen te kort. Ik denk dat wij 500 kunnen leveren’, zegt Niek Hooijman, voorzitter van de bloemencommissie van het corso Eelde.

De dahlia’s staan er dit jaar niet goed bij. Net als vorig jaar, toen het ook een droge zomer was. De buitjes van de afgelopen dagen bieden geen soelaas. ‘De planten zijn klein en te droog. Ze hadden 20 centimeter groter moeten zijn. Sommige knoppen zijn verdroogd en zelfs de bladeren zijn verbrand.’

Niet beregenen

Hooijman laat een aangetaste dahliaplant zien. De knoppen en het blad zijn bruin. Beregenen wil niet. ‘De sloten staan droog en een put slaan voor een beregeningsinstallatie is te duur.’ Met de bloemengieter of de tuinslang dan? ‘Daar is geen beginnen aan. Kijk eens hoe groot die dahliavelden zijn.’

Vollenhove

Over ruim veertien dagen is het corso in Eelde. De bloemen die bijna uitkomen zijn volgende week plukrijp en gaan naar Vollenhove. De bloemen die nog in de knop zitten moeten over twee weken in bloei staan en zijn bestemd voor de wagens in Eelde.