Voorzet
Door Flip Vellinga

Nog een paar jaar knallen

Soms word je als krant ingehaald door de actualiteit. Op het moment dat de Meppeler Courant maandag van de pers rolde, maakte NEC bekend dat Joey van den Berg transfervrij bij de club mag vertrekken. Op de redactie vielen een paar krachttermen, omdat we juist in onze maandageditie een interview met de voetballer brachten, waarin hij zei dat hij ‘niet het idee had op de wip te zitten.’

Collega Erik Riemens sprak de voetballer afgelopen donderdag en legde zijn artikel vrijdag voor aan de perschef van NEC. Die avond reisde Riemens af naar Nijmegen om zich persoonlijk op de hoogte te stellen van de situatie. Van den Berg bleef de gehele wedstrijd tegen Eindhoven op de bank, waardoor de altijd kritische verslaggever zijn waarnemingen moest beperken tot het rondootje tijdens de warming-up. Van een op handen zijnde breuk leek geen sprake.

Omdat een dag later ook geen reactie van de perschef kwam, stuurde Riemens zijn interview zondag naar de redactie. In het paginagrote artikel geeft Van den Berg aan dat hij van mening is dat hij in de basis hoort. Zover zal het dus niet meer komen, want de oud-speler van Alcides en MSC is in Nijmegen op weg naar de uitgang. Voorlopig traint hij mee met de beloftes van NEC.

Wisselende reacties

Dan is het altijd interessant om te ervaren wat de voetbalkenners van de situatie vinden, dus vroeg ik mij op Twitter af of Joey van den Berg misschien de aangewezen man is om PEC Zwolle van gif te voorzien. Uiteraard leverde dat wisselende reacties op. ‘Die moeten ze gelijk halen’, reageerde Claus Boekweg, die de speler goed kent en ook met hem heeft gewerkt. Hij kreeg bijval van Fabian Wever. ‘Zou een prima versterking zijn voor PEC. Kan zowel op het middenveld als achterin goed uit de voeten’, luidde zijn reactie.

Maar er waren ook supporters die het een ronduit slecht idee vonden, zoals Paul van ’t Veer en Wilfred Hemme. ‘Met alle respect: zeker niet en gaat ook niet gebeuren’, reageerde de laatste. ‘Is wel het type dat deze selectie goed kan gebruiken’, zwengelde ik de discussie verder aan. ‘Nee toch, drie jaar geleden misschien’, counterde Van ’t Veer.

Aanjager

Het is typerend voor de status van Joey van den Berg. Óf je bent gecharmeerd van de voetballer, óf je vindt hem helemaal niets. Een tussenweg is er eigenlijk niet. Natuurlijk: hij heeft een matig seizoen achter de rug in Nijmegen, maar beschikt wel over kwaliteiten die het zwalkende elftal van PEC Zwolle goed kan gebruiken. De gele kaarten moet je incalculeren, omdat hij altijd op of net óver het randje speelt.

Hij is een winnaar, een aanjager en sterk in de persoonlijke duels. Bovendien, en dat is ook niet onbelangrijk, zal hij zich willen revancheren voor zijn mislukte avontuur bij NEC. Een fitte en gemotiveerde Joey van den Berg is voor bijna alle eredivisieclubs nog een welkome versterking.

Loyaliteit

Het is de kunst om hem in mentaal opzicht dusdanig te raken, dat hij het beste uit zichzelf naar boven haalt. Wie eenmaal zijn vertrouwen heeft gewonnen, kan rekenen op onvoorwaardelijke loyaliteit. Jan Bos lukte dat bij Alcides, waarna Van den Berg bij PEC Zwolle de kans kreeg zijn profloopbaan nieuw leven in te blazen.

Ook nu zou de club uit Overijssel hem een mooie kans kunnen bieden op eerherstel. Even afgezien van de vraag of zijn komst financieel haalbaar is, zou ik de beleidsmakers graag willen adviseren om het gesprek aan te gaan. Joey van den Berg heeft wel vaker verrast. Nog een paar jaar knallen bij PEC Zwolle en dan zijn actieve loopbaan afsluiten in het shirt van Alcides.

Er zijn mindere scenario’s denkbaar.