Lezing over joodse werkkampen vindt in barak Vledder plaats

Vledder - De stichting Joodse Werkkampen organiseert deze zomer in Vledder twee lezingen. De tweede is maandagavond bij het Kijkdoosmuseum aan de Lange Wanden.

Het verhaal van de joodse werkkampen is een onbekend stuk geschiedenis uit de Tweede Wereldoorlog. De werkkampen vormden voor de vervolgde joodse mannen het voorportaal van Westerbork, Auschwitz en Sobibor.

Werkkampen stonden in de regio

In deze regio stonden werkkampen in Vledder, Diever, Blesdijke, Elsloo en Fochteloo. Op maandag 19 augustus houdt de Stichting Joodse Werkkampen opnieuw een lezing bij het Kijkdoosmuseum aan De Lange Wanden in Vledder. Het museum is gevestigd in een barak van het voormalige werkkamp Vledder.

Lezing vindt in barak plaats

In de barak vindt ook de lezing plaats die wordt gegeven door Jan Schonewille. Hij is bestuurslid van de Stichting Joodse Werkkampen en de auteur van de roman ‘Maaike’. Dat boek speelt in en rond een werkkamp.

In Nederland waren ruim 40 joodse werkkampen. Van de duizenden mannen die daar gedwongen werden te werken overleefde bijna niemand de oorlog.

De joodse werkkampen zijn een belangrijke fase in de vervolging van de Joden in ons land. De nazi’s namen steeds meer anti-joodse maatregelen waardoor de Joden eerst werden geïsoleerd, daarna geconcentreerd om vervolgens via Westerbork te worden gedeporteerd naar de vernietigingskampen.

Ook bezichtiging van Kijkdoosmuseum

Bij de rol van de werkkampen wordt tijdens de lezing uitgebreid stilgestaan. De lezing begint om 20.00 uur. De entree is 4,50 euro (inclusief een kop koffie/thee en bezichtiging van het Kijkdoosmuseum). Reserveren is niet noodzakelijk, maar kan via kijkdoosmuseum@outlook.com

Op de Facebook-pagina Kijkdoosmuseum staat ook informatie.