Christelijke jongeren helpen kindertehuizen in Polen

Zwartsluis - Een groep Sluziger jongeren trekt in de herfstvakantie naar Polen. De reis is een initiatief van de gereformeerde kerk (PKN), maar ook jongeren van de hervormde gemeente (PKN) uit het dorp gaan mee.

Het is niet de eerste keer dat de gereformeerden afreizen naar het Oostblok. Ruim tien jaar geleden werd de eerste reis georganiseerd. De focus lag toen voornamelijk op restauratie van verouderde kindertehuizen. Na de crisis, toen Polen welvarender werd, merkten de vrijwilligers uit Zwartsluis dat de huizen gelukkig in steeds betere staat verkeerden. Het contact met veel kindertehuizen bleef in stand, maar tot grondige renovaties en reizen naar Polen kwam het niet meer.

Reis terug van weggeweest

“Tot vorig jaar. De kerk had een nieuw programma in het leven geroepen voor jongeren. Dat heet ‘Durfte’. Dit zijn bijeenkomsten waarin we onszelf uitdagen om wat voor onze naasten te betekenen. Op die manier kwam bij ons weer de wens om met een groep jongeren naar Polen te gaan”, legt Iris Scholten (18) uit. Samen met elf andere jongeren tussen de 16 en 24 jaar organiseert ze de reis. Wieneke Hofland en ds. Arjen van der Spek reizen eveneens mee ter begeleiding.

Wat gaan ze doen?

‘Vorig jaar gingen wij met onze groep voor de eerste keer daar naartoe. Het leek ons een hele bijzondere ervaring, maar hoe pak je zoiets aan? Wie gaat dat betalen? Wat verwachten ze in Polen van ons? Niemand was er eerder geweest, behalve Wieneke. Die kon ons gelukkig voorbereiden op de hele reis’, legt Jeanine Timmerman (18) uit. De reis naar Polen heeft meerdere doelen. Het gaat, in tegenstelling tot tien jaar geleden, niet meer om het restaureren van de kinderhuizen. ‘Het kindertehuis heeft een grote tuin, daar gaan we een hele dag snoeien, zagen en maaien. Ook gaan we een grote kabelbaan bouwen. We doen dit als groep overdag, want dan zitten de kinderen op school. De avondprogramma’s zijn wel samen met de kinderen. We doen veel activiteiten met ze zoals bowlen en naar een klimbos. Je merkt dat ze het heel fijn vinden om aandacht te krijgen. Ouders leven niet meer of konden niet meer voor ze zorgen. Je merkt echt dat ze het heel fijn vinden om liefde van andere mensen te krijgen’, vertellen de meiden.

Tijdens de reis is er ook aandacht voor het christelijke geloof. Iedere dag is er een dagopening waarbij Arjan van der Spek, voorganger in de gereformeerde kerk, een korte overdenking geeft. Op zondag bezoekt het gezelschap een dienst in de lokale, katholieke, kerk. Dit vormt overigens geen probleem voor de protestantse jeugd: ‘Ik ben benieuwd hoe het cultuurverschil is en hoe ze daar het geloof beoefenen. In mei, tijdens onze voorreis, zijn we er al even in geweest en het is vooral heel mooi en indrukwekkend groot. Heel anders dan bij ons en daarom ben ik er benieuwd of de beleving tijdens de dienst ook anders is dan bij ons in de kerk’, legt Iris uit.

Om de reis mogelijk te maken zetten de jongeren allerlei acties op touw. “Vorig jaar hebben we 14.000 euro opgehaald. Nu staat de teller al op ruim 9000 euro. We hebben 30 bedrijven uit Zwartsluis en omgeving die ons sponsoren. Daarnaast hebben we bijvoorbeeld een high tea gehouden, vaderdagpakketjes verkocht en houden we binnenkort een oliebollenactie”, leggen Iris en Jeanine uit. “Vorig jaar hebben we ook gewinkeld met de kinderen. Ze kregen allemaal 50 euro en mochten zelf bepalen hoe ze dit uitgaven. Dan staan ze met een rekenmachine in de winkel om alles tot de laatste cent uit te rekenen. Ja, op dat moment besef je dat je het heel goed hebt in Nederland”.

De reis is te volgen via de facebookpagina ‘Jongerenreis Polen’.