Boten, bier en blues in Giethoorn

Giethoorn - ‘Hoe gaaf is het om dit in dit lieve dorpje Giethoorn te mogen doen’, sprak Arie, eigenaar van café Fanfare, zaterdagavond op het drijvende podium bij Smits Paviljoen naar het aanwezige publiek uit. En het was gaaf, want de organisatie van het Drijf-In bluesfestival Giethoorn had met recht een hoofdact weten te strikken.

Gitaarvirtuoos Erwin Java en zijn band waren samen met de Limburger blueszanger Phil Bee naar Giethoorn afgereisd voor een onvervalst stukje blues optreden. Erwin heeft als gitarist een indrukwekkende staat van dienst: hij werkte samen met- en was vriend van de in 2011 overleden blueslegende Harry Muskee en speelde ook in Herman Broods Wild Romance en kan met recht één van de beste bluesgitaristen van Nederland worden genoemd.

Benefietconcert

Op 10 augustus trad Erwin met zijn band, Phil Bee en Danny Vera op tijdens het uitverkochte benefietconcert dat door Johan Derksen is georganiseerd om geld in te zamelen voor de ernstig zieke chauffeur van Johan en blueszangeres  AJ Plug. Twee jaar geleden was zij de hoofdact op het Drijf-In Blues festival.

Zoals medeorganisator Nico Starrenburg terecht opmerkte: 'Er kan in twee jaar tijd heel veel veranderen. Ook de partner van AJ Plug is ernstig ziek. Ze hebben allebei nu geen inkomsten.'  Een tweede  - door Johan Derksen georganiseerde – benefietavond zal plaatsvinden op 22 augustus waar dan onder meer the Clarks en de Laurence Jones band acte de présence geven.

Jeugd

Beetje grauw begon de avond wel. Het zonnetje liet zich niet snel zien en zo af en toe viel er een bui naar beneden. Dat weerhield het publiek er echter niet van om toch naar het bekende Smits Paviljoen te trekken. Nico zei dat het Drijf-Inn blues festival ook tot doel had kinderen kennis te laten maken met verschillende soorten muziek. Toeval of niet: de jeugd was aardig aanwezig.

De weergoden bleken uiteindelijk gunstig gezind, het bleef de rest van de avond droog en al gauw lag het water voor het podium en ernaast bezaaid met sloepjes, punters, kano’s en een enkele rondvaartboot. Ook het terras was al redelijk snel vol. Bier en gezelligheid gingen hand in hand. Bluesliedjes met de veelzeggende teksten als llife is a bitch', 'Let it go let it flow' en 'If the river was whiskey' werden met veel passie gespeeld en die passie werd ook opgepikt door het publiek.

Gitaarsolo's

Er werd gedanst op de steigers, bootjes deinden zachtjes op het water, er werd bewondering uitgesproken of goedkeurend geknikt. De kraker 'I feel good' – oorspronkelijk van James Brown – werd in een lekker bluesarrangement gestopt. evenals het broeierige 'I put a spell on you',oorspronkelijk van Creedence Clearwater Revival, wat een uitzonderlijk lange uitvoering kende.

De gitaarsolo’s van Erwin waren fenomenaal – zonder afbreuk te doen aan de overige muzikanten die ook fantastisch hebben gespeeld. Naast zijn eigen band is Erwin ook nog bezig met de plaat ‘Still Believe’. De plaat is een initiatief van de Zwolse drummer Hans La Faille waarop ook de muzikanten Herman Deinum en Ralph de Jongh te horen zijn. Het is een ode aan Herman Brood. De presentatie hiervan vindtop 10 november in theater Odeon in Zwolle plaats, maar Giethoorn kan eerst nog nagenieten van een supergeslaagde Drijf-in met als kers op de taart het optreden van Erwin Java en band met zanger Phil Bee.