Op nieuwe Clio rust zware taak

Sinds de introductie van de eerste generatie Clio in 1990 zijn er circa vijftien miljoen exemplaren verkocht. Daarmee is het wereldwijd het bestverkochte model van de Groupe Renault. Sinds 2013 staat de Clio zelfs aan de top van het B-segment in Europa. Nu is er een gloednieuwe Clio. Trekt die de lijn van zijn voorgangers door?

Door Willem de Volder

De voortekenen zijn goed. Met zijn Euro NCAP-score van vijf sterren zet de nieuwe Clio de traditie voort op het gebied van toonaangevende veiligheid. Die waardering gaat samen met veel rijdynamiek, een aansprekend comfort en een hoog kwaliteitsniveau. Zaken die extra aandacht kregen bij het ontwerp- en productieproces. Renault is er bij monde van designer Laurens van den Acker al zeker van: ‘De nieuwe Clio is de beste Clio ooit’. De vijfde generatie Clio oogt moderner en atletischer dan zijn voorganger en bezit hetzelfde dna dat al bijna dertig jaar verantwoordelijk is voor succes.

Evolutie en revolutie

Met het design volgens het principe ‘Evolutie en Revolutie’ biedt de nieuwe Clio een volwassener carrosserieontwerp en een compleet nieuw interieur. Door zijn fraaie vormen en zelfverzekerde voorzijde straalt de nieuwe Clio dynamiek uit en is onmiddellijk herkenbaar als Clio. Honderd procent van de onderdelen is nieuw. In het interieur is sprake van een revolutie. Zowel qua design als kwaliteitsuitstraling en technologie is het interieur geïnspireerd op dat van auto’s uit hogere segmenten. Het vertaalt zich in comfort, gebruiksgemak en functionaliteit.

‘Drive the Future’

De nieuwe Clio is een speerpunt van het strategische plan ‘Drive the Future (2017-2022)’. Dat omvat de volgende doelen: Elektrisch, in het jaar 2022 heeft Groupe Renault twaalf geëlektrificeerde modellen. De nieuwe Clio is het eerste model dat wordt voorzien van de hybride E-Tech aandrijflijn, gebaseerd op technologie van Renault. Connected: aan het eind van het plan in 2022 wil Groupe Renault in zijn belangrijkste afzetmarkten honderd procent connected auto’s aanbieden.

De nieuwe Clio is met zijn door de Alliantie ontwikkelde multimediasysteem een voorbeeld van dit streven. Autonoom: aan het eind van het plan in 2022 heeft Renault vijftien modellen die voorzien zijn van technologie voor autonoom rijden. Op dit vlak is de nieuwe Clio een pionier met rijhulpsystemen die uiteindelijk leiden tot autonoom rijden in een compacte auto.

Ook in het streven naar een grotere synergie in de Alliantie waarvan Renault deel uitmaakt, is de Clio een essentieel model. Een voorbeeld is het CMF-B-platform, waarop de nieuwe Clio gebouwd is, met zijn nieuwe elektrische en elektronische architectuur. In dit platform kunnen de nieuwste technologieën worden geïntegreerd.

Motoren

Terug naar het hart van de Clio. Dat biedt keuze uit een breed gamma benzinemotoren, allemaal nieuw in de Clio, en dieselmotoren. De vermogens variëren van 100 tot 130 pk. Een primeur voor Groupe Renault is een E-Tech hybride aandrijflijn, die in 2020 leverbaar wordt. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van componenten die zijn ontworpen door de Alliantie, waaronder de laatste generatie 1.6 liter benzinemotor. Die is gekoppeld aan twee elektromotoren, een innovatieve multi-mode versnellingsbak en een 1,2 kWh batterij. De auto start in de volledig elektrische modus en kan tot wel tachtig procent van de tijd in stadsverkeer elektrisch rijden. Dat betekent dat het verbruik zo’n veertig procent lager is dan dat van een conventionele auto met verbrandingsmotor in stadsverkeer zonder in te boeten op rijplezier.

Vooralsnog moet de Clio het doen met al dan niet bekende motoren. Nieuw in het aanbod is de 1.0 TCe driecilinder turbomotor. Die heeft een vermogen van 100 pk en een koppel van 160 Nm. Daarmee heeft hij 10 pk en 20 Nm meer dan de TCe 90-motor die hij vervangt. De 130 pk sterke 1.3 TCe GPF-motor komt nu ook beschikbaar voor de Clio. De instapdiesel is de 1.5 Blue dCi (85 pk, 220 Nm).

Al dat technisch geweld gaat samen met veel hoogwaardige voorzieningen op het gebied van connectiviteit, een aansprekend comfort en de van Renault bekende rijkwaliteiten. De nieuwe generatie Clio zal met al die capaciteiten ongetwijfeld zijn mannetje staan.