Van een kiosk naar Amsterdams Friethuys in Meppel

Meppel - Ruim 300 kilo aan aardappelen heeft Robin de Warm klaarliggen voor Mokum tijdens de Donderdag Meppeldag. ‘Het kan wel eens heel erg druk gaan worden’, voorspelt hij. En zijn zaak springt er dan toch wel uit. Robin de Warm runt namelijk het Amsterdams Friethuys, op de plaats waar voorheen eetcafé De Kansel zat.

Zijn voorspelling komt helemaal uit. ‘Het was tijdens de mokumdag in Meppel extreem druk, we moesten alle zeilen bijzetten. We hebben 240 kilo aardappels verwerkt op deze ene dag. Normaal doen we tussen de 100 en 150 kilo per week.’

Kiosk

Tot en met augustus vorig jaar runde De Warm de kiosk op het Kerkplein. Sinds 1 december verkoopt hij echter zijn eten in het Amsterdams Friethuys. ‘Het is toch wel een uitbreiding’, vertelt hij. ‘Bij de kiosk kon niemand zitten. Hier hebben we zitruimte, we hebben een terras en ik zeg gekscherend dat we hier ook een toilet hebben. Dat is ook wel zo fijn.’ De nieuwe locatie zorgt voor meer klandizie. ‘Tijdens de Donderdag Meppeldagen is het hier vier keer drukker.’

Daarnaast is de ‘kaart’ ook flink uitgebreid. ‘We zijn van 5 naar 180 gerechten gegaan.’ Toch draait het vooral om één product. Friet. Beter gezegd: ambachtelijke Amsterdamse friet. In de winkel staat aan de toonbank een grote bak met aardappelen. Daarnaast een frietsnijder. ‘Dat is waar de ambacht om gaat. Het laten zien van je werk.’ En dus snijdt De Warm, samen met collega’s Jay Boertien en Linda Huisson, de aardappelen ter plekke.

Met schil

Voor zijn friet gebruikt De Warm de Agria aardappel. ‘Dat is een stam die speciaal gekweekt is voor de friet. Die is het meest geschikt. De Agria heeft precies de juiste hoeveelheid zetmeel en suiker voor het frituren. En hij blijft de hele dag nog lekker.’ De schil blijft grotendeels om de friet heen. ‘Zoals het hoort. Het is gezonder, de vitaminen zitten er nog in. Wat je hier eet is 100 procent aardappel. Geen conserveringsmiddelen, geen toegevoegde suikers. Dat is veel lekkerder en beter.’

‘Meppel is fantastische stad’

Robin de Warm is een Amsterdammer, maar is wel al enige tijd in Meppel te vinden. ‘Meppel is een fantastische stad’, meent hij. Toen de kiosk vrij kwam te staan, greep hij zijn kans. ‘Ik kon toen voor mijzelf beginnen. Sindsdien heb ik hier veel mensen leren kennen.’

Passie

Alle 180 snacks in de zaak komen van ambachtelijke leveranciers. ‘Ik heb liever een iets lagere omzet met een kwalitatief mooi product. Mensen keren zo sneller terug.’ Bijna alles wordt in de zaak ambachtelijk bereid. ‘Ik heb als kok geleerd dat om met verse en gezonde ingrediënten te werken.’ En hij heeft ook geleerd om met passie te koken. ‘Of je nou een chateaubriand of friet maakt. Zolang je het maar met passie en plezier doet.’

Het Amsterdams Friethuys bezorgt van dinsdag tot en met zondag ook aan huis via de eigen website: www.amsterdams-friethuys.nl of via thuisbezorgd.nl.