Voorzet
Door Flip Vellinga

Bananenflanke.nl

De redactie van de Meppeler Courant heeft heel lang gefungeerd als kweekvijver van journalistiek talent. Alberto Stegeman is nu vooral bekend van Undercover in Nederland, het succesvolle onderzoeksprogramma, maar slechts weinig mensen weten dat hij in de jaren negentig als verslaggever van de Meppeler Courant langs de lijn heeft gestaan bij de stadsderby tussen MSC en Alcides.

Ook Dennis Galema, die namens de sportredactie van de Telegraaf de hele wereld over reist, liep stage op de redactie in Meppel, die toen nog gevestigd was in het pand aan de Kromme Elleboog in de binnenstad.

Nederlands elftal

Onze Staphorst-watcher Erik Mensink was gedurende vele jaren nauw betrokken bij de KNVB en het Nederlands elftal, terwijl Erik Riemens sinds kort zijn eigen persbureau heeft en schrijft voor de vakbladen Centre Court (KNLTB), The Connection (KNGU) en Sport, Bestuur en Management.

Het zijn willekeurige voorbeelden in een almaar wisselend medialandschap, waarin de krantenprimeur al lang niet meer heilig is. Het is fijn dat kwaliteitsjournalisten bereid zijn hun diensten te blijven verlenen aan dit regionale nieuwsblad. Voor het geld hoeven ze het niet te doen.

Voorliefde

Alexander Drost en Martijn Visscher behoren al vele jaren tot de sportploeg van de Meppeler Courant. Twee kritische en begenadigde schrijvers met een breed netwerk. Tijdens de lange zondagen op de redactie werd altijd wel even over het Duitse voetbal gesproken, voor wie beide mannen een grote voorliefde hebben.

Regelmatig zijn ze te vinden in een stadion over de grens, en dan bij voorkeur bij een ‘Traditionsverein’. Zo beleefde Drost vorig jaar een van zijn mooiste stadionbezoeken toen hij op de tribune zat bij een duel in de 3. Liga tussen 1. FC Magdeburg en VfR Aalen.

Nostalgie

Wie Drost en Visscher volgt op Twitter ziet regelmatig prachtige foto’s voorbij komen van stadions zoals ze hier alleen nog in spannende jongensboeken bestaan.

Nostalgie op een paar uur rijden. Voetbal als religie. De geur van bier en braadworst. Het valt amper in woorden uit te drukken. Het is een gevoel, je moet het ervaren.

Website

Met gepaste trots zijn beide journalisten vorige week live gegaan op Bananenflanke.nl, een Nederlandstalige website over het Duitse voetbal.

‘De uren die we erin hebben gestoken en nog gaan steken zijn het dubbel en dwars waard’, viel te lezen op het Twitteraccount van Visscher. Ook Drost stak de loftrompet. ‘Een langgekoesterde wens komt uit. Nu al gaaf, wordt nog mooier.’

Maradona

Vanaf deze plaats wil ik onze sportambassadeurs van harte feliciteren met hun fantastische project en de lezers van deze column graag uitnodigen een kijkje te nemen op de nieuwe site Bananenflanke.nl, die er gelikt uitziet.

Volg beide mannen ook op Twitter (@Bundesliga81) en lees bijvoorbeeld over de dag dat Maradona Meppen betoverde en hoe de van Werder Bremen gehuurde doelman Michael Zetterer zijn avontuur bij PEC Zwolle ziet.

Drost en Visscher gaan ons in de toekomst ongetwijfeld regelmatig verrassen, maar intussen hoop ik natuurlijk wel dat ze beschikbaar blijven voor hun klussen voor de Meppeler Courant. Daarom een welgemeend advies: bouw het succes langzaam uit.