Grensloos Kunst Verkennen gaat van start

De Wijk/IJhorst - De dorpen de Wijk en IJhorst en het tussenliggende Reestlandschap staan van 29 augustus tot en met 15 september, elke donderdag tot en met zondag, in het teken van een prachtige kunstroute.

Er worden beelden geëxposeerd op binnenlocaties en direct in de natuur. Zo’n dertig professionele kunstenaars uit het hele land tonen hun kunst. Kunstenaars hebben zich laten inspireren door het landschap en de locatie. Dat levert verrassende en boeiende beelden, het doet u anders naar de wereld kijken.

De bekende Amerikaanse kunstenaar en illustrator David Zinn is de eerste vier dagen van de route op straat aan het werk. Als je zijn aandoenlijke tekeningen vanuit een bepaalde hoek bekijkt en fotografeert gebeurt er iets, het beeld wordt driedimensionaal. Op de website is zijn route te volgen.

Jeugd

Leerlingen van groep 6, 7 en 8 van de basisscholen uit IJhorst en de Wijk hebben tekeningen gemaakt en een gezamenlijk kunstwerk naar aanleiding van een verhaal over een reus die ooit in het Reestdal heeft gewoond. De reus zorgde voor de natuur en in het geheim ook voor het geluk van de mensenkinderen. De tekeningen zijn te zien in de bibliotheek van de Wijk en het kunstwerk in de route.

‘Afvaljuf’

Aan een bospad in het Reestdal in IJhorst maakt Carolien Adriaansche een kunstwerk in het landschap met witte plastic flessen. Inwoners van de Wijk en IJhorst hebben voor haar witte plastic flessen verzameld.

Deze vorm van samenwerking wordt ook wel community art genoemd. ‘De community’ levert een bijdrage in de vorm van het inzamelen van plasticafval flessen waarmee de kunstenaar een kunstwerk maakt. De “plastic kunstwerken” van de workshop die Carolien voorafgaand aan de route had georganiseerd zijn in de route te zien.

Op 6, 7 en 8 september worden twee indrukwekkende documentaires vertoond genaamd ‘The last chair’. De virtual reality films van Anke Teunissen en Jessie van Vreden gaan over de ruim 90 jarige Egbert Stellink die zijn leven lang in zijn ouderlijk huis in Ruinen woont. De andere film gaat over Fred, een terminaal zieke ex-hippie die een afgezonderd bestaan leidt in Frankrijk. Door de driedimensionale brillen waarmee je 360 graden rondom kunt kijken, beleeft u Egbert en Fred zeer intens. Graag vooraf reserveren via www.grenslooskunstverkennen.nl, bij ‘The last chair’.

De officiële opening op 29 augustus 2019 wordt verricht door Jetta Klijnsma, Commissaris van de Koning in Drenthe.

Beleef de route en zie hoe kunst een ruimtelijke en ook letterlijke verbinding vormt tussen de dorpen. Grensloos Kunst Verkennen is een fiets- en wandelroute van ongeveer 8 kilometer lang en wordt voor de 11e keer georganiseerd.