Studentencampus Meppel op tijd klaar voor grote toestroom

Het kamertekort voor studenten aan de internationale Pabo in Meppel is bijna verleden tijd. Met de oplevering van de internationale studentencampus aan de Blankenstein eind volgende week is zelfs nog wat ruimte over.

'Dit is de eerste zomer dat ik geen stress heb of het allemaal wel goedkomt', stelt Ton Gelmers, directeur van de vestiging van Hogeschool NHL Stenden in Meppel. 'Voor het eerst in jaren hebben we ruim voldoende voorzieningen. We hebben zelfs nog wat ruimte over, dat is echt uniek.'

Dat laatste is vooral te danken aan de oplevering van het tot studentencomplex omgetoverde voormalige waterschapsgebouw aan de Blankenstein. Het complex biedt vanaf eind volgende week ruimte aan 82 studenten.

Race tegen de klok

Voor eigenaar Jansen Vastgoed en beheerder Alvast is het hard werken om alles op tijd te krijgen voor de sleuteloverdracht eind volgende week. Maar volgens Gelmers zullen de kamers ‘zeker weten’ op tijd klaar zijn. 'Voorzieningen als douches en keukens proberen ze tegen die tijd ook op orde te hebben. Mocht dat niet lukken dan zorgen we voor een tijdelijke oplossing.'

Sinds de Hogeschool in 2012 begon met het aanbieden van de internationale pabo wil ze haar studenten verzekeren van kwalitatief goed onderdak voor de hele studieperiode. Nadat de samenwerking met een externe partij spaak liep nam de school de huisvesting zelf ter hand.

Voormalige huisartsenpraktijk en bibliotheek

'De afgelopen twee jaar zijn we samen met de gemeente Meppel en lokale ondernemers hard bezig geweest leegstaande gebouwen klaar te maken voor studentenhuisvesting', vertelt Gelmers. Maar dat was niet voldoende om de elk jaar groeiende studentenpopulatie onderdak te bieden.

'We hebben een aantal keer in de pers aangegeven op zoek te zijn naar nieuw onderdak. Daarop is door verschillende partijen gereageerd', vertelt Gelmers. In Nijeveen is bijvoorbeeld de oude bibliotheek omgebouwd tot zestien studio’s. In de voormalige huisartsenpraktijk in Kolderveen vinden straks veertien studenten onderdak.

In Meppel geen huisjesmelkers

Wat de verschillende initiatiefnemers gemeen hebben is dat hun belangen min of meer overeenkomen. 'We gaan met alle partijen in gesprek', stelt Gelmers. 'Natuurlijk hebben ondernemers commerciële belangen. Maar de verhuurprijzen moeten wel reëel zijn.' Van huisjesmelkers, die studentenkamers voor veel te veel geld aanbieden is in Meppel geen sprake, zegt de directeur.

'Dat is ook een van de redenen waarom we zelf zo actief zijn om partijen te werven. Op het moment dat je het aan de markt overlaat krijg je dat soort praktijken.'

Toename houdt aan

De internationale pabo is uniek in zijn soort en trekt studenten van over de hele wereld. Komend jaar telt de opleiding zo’n 420 studenten. Dat aantal neemt de komende jaren verder toe, zo is de verwachting. Vanaf studiejaar 2021-2022 kunnen studenten die hun opleiding de eerste twee jaar in Duitsland hebben gedaan, die in Meppel afmaken. 'Dat zorgt voor een toestroom van 25 studenten in het derde leerjaar', stelt Gelmers.

Het studentenkamerprobleem is voorlopig opgelost. Maar hoe zit het met de onderwijsfaciliteiten? 'Tot vorig jaar konden we ons goed behelpen met de ruimte. Maar toen werd het hoofdgebouw te klein om alle studenten op te vangen. De oude gymzaal is daarom helemaal verbouwd tot een open leeromgeving, voor de komende twee jaar hebben we weer voldoende ruimte.'