Vizier Bjarne Bouwer nu al op Olympische Spelen van 2024

Giethoorn - Vijf weken heeft hij de tijd om zich in de kijker te zeilen van de bondscoach. Nacra 17-zeiler Bjarne Bouwer uit Giethoorn weet wat hem te doen staan, wil hij deelnemen aan het traject dat hem uiteindelijk richting de Olympische Spelen van 2024 moet brengen.

Onlangs ontving de 16-jarige zeiler uit Giethoorn een uitnodiging voor de selectieweekenden, die de komende vijf weken bij Medemblik aan de kust bij Hoorn gehouden zullen worden. Vijf weekenden waarin een groep van de twintig beste Nederlandse zeilers tot en met 25 jaar de strijd met elkaar aanbindt voor een plek of acht in het traject richting de Olympische Spelen van 2024.

Maar van een uitermate competitieve sfeer was tijdens de eerste bijeenkomst, die het afgelopen weekend gehouden werd, niets te merken, vond Bouwer. “Eerlijk gezegd had ik daar wel een beetje rekening mee gehouden, je bent toch elkaars concurrenten en er is maar een bepaald aantal plekken in dit traject. Maar het was juist een heel prettig en leerzaam weekend waarin iedereen heel erg bereid was om samen te werken.”

Benjamin

Dat hij met zijn zestien jaar de benjamin is van de groep; Bouwer haalt er zijn schouders over op. Hij is er in de afgelopen jaren gewend aan geraakt om de jongste te zijn. “De oudere zeilers hebben misschien wat voordeel wat betreft fitheid, kracht en ervaring in wedstrijden, maar ik ben gretig en leergierig en dat ik op dit moment al met deze zeilers kan meekomen, zie ik als een goed teken. Ik kan alleen maar van hun leren en het betekent dat ik voorloop op mijn generatiegenoten.”

Ervaring

Bouwer heeft ook een voordeel ten opzichte van zijn wat oudere concurrenten. Na de Jeugd Olympische Spelen van vorig jaar in Buenos Aires, waar ze beslag legden op het brons, stapten hij en zijn zeilmaatje Laila van der Meer over van de Nacra 15 naar de Nacra 17. “Daardoor heb ik al een half jaar ervaring op deze boot, waar de anderen nu voor het eerst in de Nacra 17 gaan zeilen.”

De uitnodiging van het Nederlands Watersportverbond kwam bovendien op een goed moment voor de talentvolle zeiler. Zeilmaatje Van der Meer, waarmee hij recentelijk nog een vierde plaats behaalde op het Jeugd WK in het Noorse Risor, heeft besloten zich voor nu te gaan richten op haar studie, waardoor hij op zoek zou moeten naar een nieuwe partner. “Maar word ik geselecteerd voor dit traject, dan kom ik terecht in een groep die vaart in wisselende samenstellingen. Dus dan hoeft dat niet meer.”

De geselecteerde groep gaat zich de komende jaren voorbereiden op de plaatsingswedstrijden in 2022. “Als je het hebt over de Olympische Spelen van 2024 klinkt dat misschien nog heel ver weg, maar als je bedenkt dat je je daarvoor moet plaatsen in 2022 wordt dat al een ander verhaal. Om daar goed aan de start te kunnen verschijnen willen ze daarom nu al starten met dit traject.”

Eindexamen

Hoe het programma de komende jaren eruit zal gaan zien is momenteel overigens nog niet helemaal duidelijk. “Wat mij betreft wordt het eerst een semi-fulltime programma omdat ik de komende twee jaar nog zit met school. Na mijn eindexamen vwo zou ik me dan volledig op het zeilen kunnen richten.” Mocht het al direct een fulltime programma worden, en mocht hij daarvoor geselecteerd worden, dan moet er dan maar gekeken worden welke oplossing daarvoor kan worden bedacht. Want school gaat voor, weet hij. “Maar goed, eerst maar eens zorgen dat ik word geselecteerd, dan zien we wel verder.”