Boerderij Santing-Meeyling: de biologische 'supermarkt' van Ruinerwold

Het is de dag waarop de eerste hitterecords sneuvelen. De warmte tempert het enthousiasme van Joni Santing niet. Enthousiast wandelt en praat hij over de boerderij.

Met partner Lucia Meyling runt hij in Ruinerwold het biologisch-dynamische bedrijf Santing-Meyling. In de warmte gaat het geregeld over biologisch, milieu en de menselijke voetafdruk. Voor Santing houdt dat niet op bij de voordeur:

Een vriendelijk advies voor de vaste klant van ver

De clientèle van de boerderij bestaat voor het overgrote deel uit vaste klanten. Mensen die bij voorkeur uit de directe omgeving komen. Een vaste klant van ver weg, daar zit Santing niet zo op te wachten. Het is niets persoonlijk. ,,Maar die klant zal ik op een gegeven moment vriendelijk het advies geven een winkel dichter in zijn buurt te zoeken.’’

Echt? Ja echt. Santing: ,,Ik kom uit de milieuhoek. Wil graag nadenken over de voetafdruk die ik achterlaat. Waar blijf ik dan met mijn biologische product als ik het verkoop aan mensen die iedere keer 80 kilometer of meer in de auto zitten om hier te komen. Dat klopt toch niet?’’

Uit Noorderhoogebrug

Vanuit Noorderhoogebrug streken Santing en Meyling begin jaren negentig in Ruinerwold neer. Tussen Groningen en Adorp verzorgde Lucia destijds het vee voor het Groninger Landschap. ,,We hadden er ook een paar fokzeugen bij.’’ Lucia deed via bedrijfsverzorging agrarische kennis op bij veehouders.

Maar het Landschap wilde de boerderij ombouwen tot een informatiecentrum. En dus keken de twee rond naar een eigen boerderij. Van Frankrijk tot Denemarken. ,,Via via kwamen we op deze boerderij in Ruinerwold.’’

Bospeentjes en aardappelen

Santing heeft een tuindersachtergrond. In Ruinerwold begonnen ze naast het melkvee met kweken van groente en fruit. Al snel kwamen mensen uit het dorp langs voor bospeentjes of een kilo aardappelen.

,,Dat kostte op een gegeven moment veel tijd. Daarom besloten we een kraampje aan de weg te zetten. Ondertussen leverden we ook aan de veiling. We kwam terecht bij de Greenery. Maar die mensen belden ook om de haverklap om een bestellinkje door te geven. Dat paste me ook niet.’’

Santing ging daarop op markten staan. In Meppel en zelfs in Amsterdam. Het was geen lang leven beschoren. ,,Daar ging zo enorm veel tijd inzitten dat ik geen sociaal leven meer overhield.’’

Diefstal uit kraampje aan de weg

Tegelijkertijd hield het kraampje aan de weg ook op. ,,Het kraampje ging eerst heel goed. Maar ik ontdekte steeds vaker dat er spullen gestolen werden. Ik kon dat niet verkroppen. Dus ben ik er op gaan letten.’’

Santing had vlot een verdachte op het oog. ,,Het was serieus iemand die bij mij de kar leeghaalde en de spullen verkocht aan een restaurant in een dorp verderop.’’

Dief klemgereden

Op zo’n moment is het kwaad kersen eten met Santing. ,,Ik heb die man klemgereden en gedwongen de spullen terug te geven. Dat klinkt nu heel stoer, maar achteraf dacht ik ‘dit had ook heel verkeerd af kunnen lopen’. We zijn daarom met de kraam gestopt.’’

Daarmee was de boerderijwinkel van Santing-Meyling geboren. ,,In de schuur maakten we wat ruimte vrij. Wat we er verkochten was aanvankelijk niet veel meer dan wat we in het kraampje hadden.’’

Anno 2019 is dat anders. De boerderijwinkel in Ruinerwold oogt bij binnenkomst als een klein supermarktje. Santing en Meyling verkopen er de producten van hun eigen gemengd bedrijf.

Melk zo van de koe in de winkel

De melk komt direct van de koe, een mobiele kaasmaker maakt op het erf de kazen. De eieren, het vlees van rund, varken, lam komen net als de aardbeien, pruimen, appels, peren, pompoenen, aardappelen tomaten, komkommers en paprika’s van eigen erf. ,,De winkel is een beetje de basis onder ons bedrijf geworden.’’

Lucia zegt daarnaast het directe contact met de klant te waarderen. ,,We delen kennis over duurzaam geproduceerd voedsel en je krijgt waardering terug voor wat je doet. Dat is iets wat agrarisch Nederland een beetje uit het oog verloren is.’’