Ontrafel de moord in Appelscha

Appelscha - In het weekend van 14 en 15 september wordt wederom de Boerestreek in Appelscha omgetoverd tot een middeleeuws marktplein met muziek, straattheater, kampementen met oude ambachten, boogschieten, zwaardvechten en marktkramen met allerlei handwerkproducten en lekkernijen uit oude tijden.

Kinderen kunnen terecht bij speciale kinderprogramma’s, pottenbakken, smeden, papiermaken en andere vaardigheden. De herderin loopt rond met haar schapen en je kunt kennismaken met vele rare snuiters, zoals vuurspuwers, goochelaars en bedelaars. Zaterdag om 15.00 uur krijgen de kinderen een belangrijke rol als ze de nieuwe president van de Vrijstaat zullen kiezen, die de huidige president, Tjibbe de kat, zal opvolgen.

Naar aanleiding van het feit dat het gebied van de Stellingwerven tot 500 jaar geleden een vrije natie was, werd op 1 april 2017 Vrijstaat de Stellingen opgericht. Stichting Vrijstaat de Stellingwerven is de organisator van het festijn. De toegang is gratis. 

Het oog wil ook wat

 
De avond ervoor, op vrijdag de 13e, is er tussen 18.00 - 22.00 uur een unieke theaterbelevenis. 
 
Speciaal voor de Vrijstaat de Stellingen heeft theatermaker Jan-Dirk van Ravesteijn een historisch theaterstuk geschreven, namelijk 'Het oog wil ook wat',  over een kwestie die zich 500 jaar geleden afspeelde in de Stellingwerven. Het draaide hierbij om een huwelijk tussen een arme boerendochter en een rijke grietmanszoon. Iedereen mag getuige zijn van dit huwelijk. Het huwelijksbed staat klaar op het plein om te "consumeren". Er wordt gegeten en gedronken en gevierd. Maar dan blijkt één beker met drank te zijn vergiftigd en valt de grietman, vlak voor het ja-woord, voor dood in het hemelbed. Zijn geest blijft onrustig en hij begint te spoken. Wie heeft dat op zijn geweten en waarom?

Deze moordkomedie wordt tijdens een diner gespeeld en gezongen door acht acteurs van het gezelschap van Van Ravesteijn Theater uit Leeuwarden. Na het diner, rond 20.00 uur,  krijgt het publiek de kans om als detective uit te vogelen wat de toedracht is van de moord en wie de dader is. De acht spelers stellen zich op in het bos en spelen elk een monoloog. Hierin zitten aanwijzingen voor de toedracht en de dader.

Het publiek gaat op pad in het bos, gewapend met pen en papier, om naar de alibi's te luisteren. Hun bevindingen worden aan het eind beoordeeld door de aanwezige waarzegster. Het oordeel wordt geveld om 22.00 uur bij het hemelbed. De ontknoping is verrassend. Wie lukt het om dit mysterie te ontrafelen tijdens deze middeleeuwse detective?
 
Het middeleeuwse en authentieke 3 gangen diner wordt verzorgd door Culivents. Reserveren voor het theaterdiner en monologen, of alleen voor de monologen in het bos, zonder voorafgaand diner.
Voor meer informatie zie: www.vrijstaatdestellingen.nl op de pagina Stellingen Festival      
 
Zowel het Stellingen Festival als het Middeleeuwse Moord Mysterie zijn mede mogelijk gemaakt door Het Fonds Ooststellingwerf, de Provincie Fryslân en het Prins Bernhard Cultuurfonds.