Ondernemen in Meppel: Olaf ten Hoopen
Door Olaf Ten Hoopen

ZZP-ers opgelet!

Rond 1 miljoen mensen in Nederland werken niet in loondienst maar als zelfstandige. Tot een aantal jaren geleden was dat redelijk makkelijk te organiseren.

Met een zogenaamde verklaring arbeidsrelatie kon je – als je de goede vakjes had aangekruist op de website van de belastingdienst- zonder problemen buiten loondienst werken voor een opdrachtgever. Zelfs als het je oude baas was. Zo konden ondernemers een flexibele schil bouwen van medewerkers waar ze makkelijk van af konden.

Omgekeerd konden de medewerkers als zzp-er meer geld overhouden van hun inkomen omdat ze kozen voor een onverzekerd en onzeker bestaan in ruil voor een wat hoger uurloon en met de nodige fiscale aftrekposten.

Deze gemakkelijke praktijk is een aantal jaren geleden gestopt door invoering van de wet DBA. Een wet die inmiddels wegens totaal gebrek aan effectiviteit weer is afgeschaft. Nu zitten we eigenlijk al twee jaar met een vraagteken boven ons hoofd. De fiscus heeft beloofd de huidige onduidelijke regels niet te dapper te handhaven. Rare toestand eigenlijk. Onduidelijk regels met beperkte handhaving.

Brief

Komende Prinsjesdag gaan ze het weer proberen. Iets bedenken voor de zzp-ers. Vlak voor de zomer is al een brief verschenen van minister Koolmees en Staatssecretaris Snel over de zzp toekomst. Twintig pagina’s telt deze brief. Ik zal proberen de clou er uit te halen.

- Er komt een minimumtarief voor zzp-ers van 16 euro per uur. Met een lager tarief is het niet mogelijk om het Nederlandse bijstandsniveau te verdienen in 46 weken per jaar. Tenminste als je uitgaat van een gemiddelde productiviteit van de zzp-er van 67%. Dit minimum is om zzp-ers te beschermen tegen uitbuitende ondernemers. Uitbuiten mag uitsluitend in loondienst met arbeidsrechtelijke bescherming en een wettelijk minimumloon. Omdat het dan officieel geen uitbuiting is.

- Een zzp-er aan de bovenkant van de arbeidsmarkt - met een tarief per uur van tenminste 75 euro- gaat het makkelijker krijgen om voor zelfstandigheid te kiezen. Zij kunnen vrijwillig uit het systeem van arbeidsrelatie stappen, samen met de werkgever. Flexibel en onbeschermd maar van hoge waarde. Niet echt nodig om deze professional met ww regels te beschermen..

Met deze twee maatregelen – en een hele hoop mitsen en maren om dit ook daadwerkelijk van de grond te krijgen- proberen de bewindslieden een hopeloos dossier vlot te trekken.

Prinsjesdag

Ondertussen is uitgelekt dat bij de fiscale maatregelen op Prinsjesdag de zogenaamde zelfstandigenaftrek wordt beperkt (met 2.280 euro) Hierdoor stijgt overigens een andere aftrekpost (de mkb winstvrijstelling) weer met 320 euro. Per saldo stijgt het fiscale inkomen van de zzp-er dus ongeveer met 1960 euro. Is dat erg of onredelijk ?

Een zzp-er met een inkomen van 25.000 euro betaalt nu ongeveer nihil inkomstenbelasting. Straks na Prinsjesdag zal dat gaan stijgen naar rond 400 euro per jaar. Ter vergelijking: een werknemer met hetzelfde bruto salaris betaalt 300 euro per maand aan loonheffing.

Eerlijk duurt het langst luidt het gezegde. Maar als het lang duurt wordt het daarmee niet vanzelf eerlijk..